Акција садње у граду Панчеву одржала се 10. децембра, у парку Народна башта, где су Александар Стевановић, градоначелник Панчева и Тања Вергић Топић, директорка филијале Фонд ПИО у Панчеву у присуству директора ЈKП „Зеленило“ Данила Бјелице заједно са пензионерима и школарцима посадили саднице индијског јоргована, стубасте букве и јапанског јавора.

У оквиру активности које Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање предузима на унапређењу међугенерацијске сарадње и солидарности спроводи се и акција „Међугенерацијска подршка природи“, кроз пошумљавање, односно садњу дрвећа, на којима су ангажовани старији и млади. Оваква активност је јединствена прилика за старије особе да пренесу знање и искуства младим нараштајима, да буду активни и да кроз своју социјално одговорну активност дају допринос друштву.

Циљ ових активности је да се посади и однегује дрвеће која ће допринети бољој еколошкој ситуацији, даваће хлад и заштиту од ветрова, визуелно ће употпунити целину, естетски оплеменити одређени простор, допринети одрживом развоју и заштити природе и обезбедити кохезију природних и вештачких елемената на простору садње.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева, нагласио је да је граду Панчево један од главних праваца политике очување и унапређење стања животне средине:

– Ми смо при добијању позива од стране Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, одмах одреаговали и са задовољством прихватили да ПИО фонд хоће да спроведе једну овако фантастичну акцију у нашем граду и у сарадњи са нашим комуналним предузећем „Зеленило“ изашли у сусрет за све оно што је потребно, како би се ова акција организовала на територији нашег града. Заиста подржавамо овакве акције и ми се као град трудимо да их сами што више организујемо. Kроз буџет града Панчева, односно кроз Фонд за заштиту животне средине финансирамо пројекте који имају велики утицај на стање животне средине у нашем граду и то јесте један од приоритета деловања наше локалне самоуправе, односно града Панчева. Хвала ПИО Фонду што се бави оваквим акцијама, јер су оне заиста значајне. Ми се данас налазимо у Народној башти, која је најстарији и најлепши парк у граду Панчеву који највише посећују наши најмлађи суграђани и ми смо на ту чињеницу поносни и што смо и на овај начин могли да одговоримо овом задатку.

Директорка Тања Вергић Топић се захвалила градоначелнику Стевановићу на подршци и ЈKП „Зеленилу“, захваљујући којем је омогућена акција и нагласила да пројекат има за циљ повезивање и едукацију најмлађих суграђана од стране најстаријих суграђана и уједно подизање еколошке свести и о важности очувања животне средине.

– Посађено је 30 садница, од тога 9 садница индијског јоргована, којег није било до сада у Панчеву и задовољство нам је да је то баш у нашој лепој Народној башти, истакла је она.

Активности се спроводе у координацији са локалним самоуправама, односно са јавним градским предузећима која су задужена за одржавање зеленила и пејзажним архитектама, будући да се садња мора обавити професионално, по свим захтевима успешности и у складу са постојећим пројекцијама озелењавања за сваку микролокацију.