Aгенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Комитетом за безбедност саобраћаја града Панчева организовала је у уторак, 8. децембра 2015. године, Дан безбедности саобраћаја у Панчеву.

У Великој скупштинској сали организоване су две трибине: једна намењена младима и друга намењена родитељима, учитељима и васпитачима, док је у Малој сали Градске управе одржан Семинар за локалне самоуправе на нивоу Јужнобанатског управног округа под називом „Унапређења рада тела за безбедност саобраћаја у локалним самоуправама“.

Након обраћања Саше Левнајића, председника Комитета за безбедност саобраћаја града Панчева и заменика градоначелника, и Зорана Тасића, начелника Јужнобанатског округа, на семинару су представници Агенције за безбедност саобраћаја РС говорили о безбедности саобраћаја, анализи постојећег стања и плановима до краја године.

Саша Левнајић, председник Комитета за безбедност саобраћаја града Панчева и заменик градоначелника, изјавио је да Комитет нарочиту пажњу посвећује едукацији младих кроз разне врсте акција и семинара, као што је овај данашњи.

– Пре свега полажемо пажњу едукацији младих, међутим ми средствима из Комитета доста улажемо у саобраћајну инфраструктуру, у вертикалну, хоризонталну сигнализацију, у безбедне прелазе преко улица. Тренутно имамо у реализацији пројекат осветљења два пешачка прелаза на Новосељанском путу која су процењена као веома ризична. Радимо и пројекат за постављање ограде у улици Првомајској у потезу од раскрснице са Баваништанским путем до улаза у Стрелиште. Пружамо, такође, помоћ Одељењу саобраћајне полиције, где гледамо да изађемо у сусрет њиховим потребама и захтевима у складу са финансијским могућностима. У претходном периоду смо их технички опремили радаром и скутерима, а сада радимо на опремању видео надзора, рекао је Левнајић.

Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа, истакао је да је веома битно да се у свим локалним самоуправама формира Комитет за безбедност саобраћаја и да је циљ овог семинара да се свих осам локалних самоуправа упозна са начином рада и активностима тела за безбедност саобраћаја.

Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја РС нагласио је да од сада локалне самоуправе имају базу која ће им олакшати планирање активности и омогућити постизање бољих резултата и најавио је анализу постојећег стања у циљу идентификовања проблема у локалним самоуправама. Пешић је рекао да су после младих, у Јужнобанатском округу најугроженији трактористи и бициклисти.

У Великој скупштинској сали, Саша Левнајић пожелео је добродошлицу ученицима средњих школа и том приликом поручио:

– Ви као будући возачи треба да чујете данашње предавање и да размислите, извучете одређене поуке, како бисте у некој будућности када стекнете возачку дозволу били заиста безбедни учесници у саобраћају, и према себи и према другима.

Потом је Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја РС упознао младе са ризицима и последицама неопрезне вожње и непоштовања прописа. Том приликом изнео је податак да су млади најугроженија група учесника у саобраћају, те да у Панчеву 38 посто, а у Србији око 32 посто повређених у саобраћајној несрећи припада овој старосној групи. На националном нивоу, свака трећа особа повређена у саобраћајним незгодама и свака четврта погинула особа јесте млада.

Славиша Савић из Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије испричао је младима лично искуство и последице које је саобраћајна несрећа оставила на његово психо-физичко здравље, указујући притом на неопходност поштовања саобраћајних прописа.

На другој трибини под називом „Савремени приступ у едукацији деце за безбедно учествовање у саобраћају“ говорио је Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја РС, који је истакао да су кључни циљеви националне Стратегије о безбедности саобраћаја 2015-2020. године да се смањи број настрадалих у саобраћају за 50 одсто у односу на 2011. годину и да до 2020. године не буде погинуле деце.