Градски штаб за спровођење мера заштите од пожара стрних и других пољопривредних усева на територији града Панчева апелује на све учеснике жетвених радова да не пале и употребљавају отворене ватре у близини усева, у периоду сазревања и за време жетве.

Имајући у виду период сазревања стрних усева и жетвене радове, као и оцену повећане опасности од настанка пожара, угрожавања неовршених стрних усева и пољопривредних машина, као и значај жетвених радова упућује се апел свим учесницима жетвених радова да предузимању превентивне мере да до пожара не дође.

Жетва и транспорт стрних усева и сламе може се обављати технички исправним пољопривредним машинама и транспортним средствима, уз услов да су снабдевени одговарајућим хватачима, разбијачима и пригушивачима варница. Комбајни којим се обавља жетва морају бити снабдевени исправним апаратом за гашење пожара, ашовом и лопатом.

При обављању жетве и превоза стрних усева и камарисања сламе забрањено је пушење и коришћење средстава са отвореним пламеном. Изузетно је дозвољено на местима која су означена и удаљена најмање 30 м од места рада, и снабдевена посудом која је напуњена водом за гашење опушака.