Европска недеља мобилности се сваке године обележава од 16. до 22. септембра. Ова европска иницијатива подстиче градове на увођење мера одрживог транспорта и позива људе да промене понашање у саобраћају опредељујући се за алтернативне видове превоза уместо аутомобила.

На иницијативу Европске комисије, ова Недеља се обележава од 2002. године, од када се акцији придружио и град Панчево.

Тема овогодишње кампање је безбедно пешачење и бициклирање и у том смислу је одабран слоган „Пешачите са нама!“.

Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива. Циљ Европске недеље мобилности је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере одрживе урбане мобилности учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила, па самим тим и емисија издувних гасова. Ова кампања подстиче људе на избор активних начина транспорта или комбиновање пешачења и бициклизма са градским превозом.

Од првог појављивања 2002. године, утицај Европске недеље мобилности константно расте, како у Европи, тако и широм света. Кампања је 2018. године оборила сопствени рекорд – 2792 града из 54 земље организовали су активности у оквиру недеље мобилности. Циљ недеље је Дан без аутомобила, у оквиру којег градови учесници остављају један или више делова града само за пешаке, бициклисте и јавни превоз.

Отуда ће се и челни људи града Панчева прикључити овој иницијативи и у петак, 20. септембра, када се обележава Светски дан без аутомобила – на посао доћи пешице, бициклом или градским саобраћајем.

Пешачење и бициклизам су активни начини кретања. Њихов значај за будућност наших градова је непроцењив. Пре 50 година, пешачили су и возили бицикле само они који себи нису могли да приуште аутомобил, а данас се саобраћај у европским градовима више не ослањања на аутомобилски превоз.

У сусрет плану одрживе урбане мобилности

Обележавање Европске недеље мобилности почело је у уторак, 17. септембра, радионицом у просторијама Сталне конференције градова и општина на којој је започет процес израде Плана одрживе урбане мобилности за град Београд. Радионица је намењена представницима свих градских општина, посебно градова и општина који се граниче са административним подручјем Београда како би се заједнички сагледале потребе за кретањем најразличитијих категорија корисника у граду и његовој непосредној околини. Истовремено и Панчево представља свој план за реконструкцију постојећих и изградњу нових пешачких и бициклистичких стаза.

Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева и Агенција за саобраћај града Панчева ће и ове године, поводом светског дана аутомобила, нашим суграђанима на бициклима делити бициклистичку расвету.

Током ове Недеље мобилности, Панчево ће обележити и Светски дан чишћења, тако што ће у суботу, 21. септембра прогласити званичан почетак 6. циклуса акције „Сакупи и уштеди – вреди“ која ће, као и до сада, трајати до краја школске 2019/2020. године. Акцију реализују Секретаријат за заштиту животне средине ГУ града Панчева и ЈКП “Хигијена”. Учествују основне и средње школе из Панчева и околних насељених места, а школа која прикупи највише амбалажног отпада, традиционално ће бити награђена. ЈКП “Хигијена” је за сваку школу обезбедило наменске контејнере који се налазе по школским двориштима.

Истог дана, старе ствари ће прикупљати и Мали троточкаш реализован средствима добијеним на конкурсу Градске управе, а по пројекту: „Нови живот старих ствари уз троточкаш мали“. Како је реч о возилу које се покреће на ножни погон (педалирањем), наши суграђани ће своју еколошку ангажованост потврдити и током Европске недеље мобилности и на Светски дан чишћења.