Информациони центар Европске уније, ЕУ инфо кутак Ниш и дебатна академска мрежа Отворена комуникација уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији организују Европску школу дебате пету годину заредом. Средњошколци и студенти из градова широм Србије учествују на радионицима у којима уче о вештинама дебатовања, Европској унији и процесу европских интеракција. Након тога, у оквиру школе организују се јавне дебате у градовима и општинама Србије, док се завршна дебата организује у Народној скупштини Републике Србије сваке године у мају.

До сада је организовано више од 30 дебата у градовима и општинама Републике Србије, а ове године биће организована дебата и у Панчеву, у Градској управи града Панчева, у Малој сали, у уторак 16. априла са почетком у 12 часова.

Тема дебате ће бити заштита животне средине, и учесници-средњошколци ће дебатовати о томе да ли заштита животне средине треба да има приоритет у преговорима са Европском унијом.

Након дебате, жири састављен од три члана (Немања Ротар – члан Градског већа града Панчева задужен за културу и омладину, Катарина Бањаи – чланица Градског већа града Панчева задужена за заштиту животне средине и одрживи развој и Мирјана Савков – координатор Канцеларије за младе) даје свој суд о дебати. Улога жирија је да у петоминутном говору понуди свој осврт на саму дебату и изнесе која страна је била боља.