„16 дана активизма против насиља над женама“ је светска кампања која обухвата обележавање:

  • Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра;
  • Светског дана борбе против АИДС-а, 1. децембра;
  • Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра;
  • Годишњицу Монтреалског масакра, 6. децембра; и
  • Међународног дана људских права, 10. децембра.

У петак, 25. новембра 2016. од 11.00 – 14.00 часова на Тргу Краља Петра бр. 2, испред Градске управе, грађанке и грађани Панчева могу да потпишу петицију којом се тражи да 18. мај буде проглашен Даном сећања на убијене жене – жртве насиља.

Овај датум је изабран јер је 2015. године, у року од 72 сата, 16, 17. и 18. маја, убијено седам жена у породично-партнерском контексту. У претходних десет година у Србији је убијено 326 жена у случајевима породичног или партнерског насиља. Од почетка године убијено је 33 жене.

Савет за родну равноправност Скупштине града и Женска одборничка мрежа се придружују иницијативи коју су покренули „Аутономни женски центар“, мрежа „Зене против насиља“ и удружење жена „Пешчаник“.

Својим потписом дајемо подршу иницијативи не само због сећања на убијене жене, већ и због подршке женама које тренутно живе у ситуацији насиља како се ни једно убиство више не би десило.

Подсећамо, Аутономни женски центар и Мрежа Жене против насиља започели су прикупљање потписа подршке петицији за проглашење 18. маја – Даном сећања на убијене жене жртве насиља. Овај датум је изабран јер је 2015. године, у року од 72 сата, 16, 17. и 18. маја, убијено седам жена у породично-партнерском контексту.

aktivizam-borba-protiv-nasilja-nad-zenama