У среду, 22. фебруара у Градској управи града Панчева одржано je финално такмичење у оквиру пројекта „Едукуј се, запосли се!“, на којем је 10 младих незапослених лица представило своје пословне планове, након чега је Стручна комисија одабрала је три најбоље идеје.

За спровођење пословних планова троје будућих младих предузетника – Емилију Недељков, Небојшу Недељковића и Николу Поповића обезбеђена је финансијска подршка у појединачном износу од 240.000,00 динара и консултантска подршка од стране пројектних партнера у виду правно-финансијског саветовања у наредних годину дана.

Градски менаџер Александар Фаркаш, координатор Тима подршке за реализацију пројекта и члан Стручне комисије, честитао је победницима и свим учесницима у пројекту, истакавши да се иако је троје оних са најбољом идејом и пословним планом награђено финансијски, да су сви полазници добили знање и технике које ће користити у даљем пословању и животу, те и да се, након обуке и рада са ментором, види напредак и у презентовању идеја.

Имам идеју да отворим Агенцију за организацију и декорацију свих врста прослава и венчања. У склопу агенције биће и салон венчаница. Ова обука је мени била од великог значаја јер ће ми помоћи у даљем пословању како би била што успешнија и конкурентнија на тржишту, изјавила је Емилија Недељков, која је освојила прво место.

Пословна идеја ми је изградња пловила на електро погон. Пуно ми је обука помогла. Научили смо како регрутовати људе, водити фирму, финансије… Свему је обука помогла, изради бизнис плана, планирању финасијске године, нешто што се ретко добије рекао је Небојша Недељковић, који је освојио друго место.

Желим да отворим архитектонски биро. Ја сам по струци струковни инжењер архитектуре, а идеју сам добио након усваjања Закона о озакоњењу објеката, а има велики број људи који су власници незаконито изграђених објеката. У претходних 6 месеци добио сам много знања из области предузетништва, које је важно поред знања из струке које поседујем. Самим тим је заокружена прича да можемо да уђемо у предузетничке токове, нагласио је Никола Поповић, који је освојио треће место.

Пројекат „Едукуј се, запосли се!“ реализовао је Регионални едукативни центар – Банат у партнерству са још три институције/организације из јавног и приватног сектора (Град Панчево, Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат и Доо за вођење пословних књига Беба Компани Панчево), уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, а одобрен је у оквиру Јавног конкурса за програме и пројекте подршке младима у запошљавању. Реализација пројекта трајала је 8 месеци (јул 2016 – фебруар 2017. године), а циљ пројекта је допринос смањењу дугорочне незапослености и повећању запошљивости младих незапослених лица и развој Града Панчева и Јужнобанатског региона.

Пројекат је пружио могућност младим незапосленим лицима са територије јужног Баната да уз помоћ обука и менторске подршке развију своје сопствене пословне идеје, унапреде своје вештине и знања и започну сопствени посао.

Дванаест учесника са најбољим и најперспективнијим пословним идејама су у протеклих осам недеља прошли напредну обуку из области предузетништва, која је подразумевала континуирани менторски рад са стручњацима и представницима привреде из различитих области, да би њих 10 учествовало на завршном такмичењу.