11.09.2014. ИЗВЕШТАЈИ СА ЈАВНЕ РАСПРАВЕ У НАСЕЉЕНИМ МЕСТИМА

У склопу израде Ревизије стратегије развоја Града Панчева за период од 2014-2020. године, у оквиру активности спровођења јавне расправе о Преднацрту Стратегије развоја града Панчева 201-2020, одржано је девет презентација и јавних расправа о преднацрту текста Стратегије у сваком насељеном месту, и две јавне расправе у граду Панчеву намењене јавном сектору и учесницима фокус група из прве фазе планирања. Јавна расправа трајала је од 20. августа до 10. септембра 2014. године.

24.01.2014. ОДРЖАНА ПРВА ФОКУС ГРУПА У ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

У склопу активности на изради ревизије Стратегије развоја Града Панчева за период од 2014. до 2020. године 24. јануара је одржан први састанак Фокус групе за област пољопривреде. Представници пољопривредних удружења из Панчева на овом састанку изнели су проблеме у чијем решавању, како сматрају, може да им помогне градска власт. Састанак тима за ревизију Стратегије Града Панчева с представницима пољопривредних удружења повртара, воћара, ратара и виноградара организован је с циљем да се састављачи документа Стратегије ближе упознају с актуелним проблемима пољопривредних произвођача. На састанку су, поред представника удружења, били и чланови тима Градске управе који раде на ревизији Стратегије Града Панчева за период од 2014. до 2020. године, који су представили и главне информације о процесу планирања развоја града у овом периоду.

 

23.01.2014. ПОЧЕЛО АНКЕТИРАЊЕ ГРАЂАНА ПАНЧЕВА

У циљу укључивања и уважавања мишљења грађана Панчева о развоју града Тим за израду стратегије припремио је анкету за најширу јавност, која се у електронском облику налази на сајту града на адреси www.панцево.рс и на фејсбук страници града фацебоок.цом/панцевоград. Такође, анкета се може наћи и блогу Скупштине града скупстинапа.wордпресс.цом и твитер налогу Скупштине града Панчева тwиттер.цом/СкупстинаПА. Грађани и грађанке Панчева којима је интернет недоступан или им овај начин комуникације из било ког разлога не одговара, могу попунити анкету и у Градском услужном центру, као и у градским и месним заједницама у насељеним местима града Панчева. Анкета је анонимна и није потребно више од пар минута за њено попуњавање, а састоји се из три кључна питања која имају за циљ да се Панчевци и Панчевке определе за визију Панчева, односно како виде град Панчево у блиској будућности до 2020. године, да издвоје кључне препреке за остваривање те визије, као и главне предности тј. развојни потенцијал града.

 

24. децембар 2013. – Одржана прва фокус група у области локалног економског развоја

У склопу активности на изради ревизије Стратегије града Панчева 2014-2020. године, у уторак 24. децембра 2013. године, одржана је прва радионица у оквиру рада Фокус групе из области локалног економнског развоја и то у склопу друге седнице Привредног савета града Панчева. Информацију о започетом процесу планирања и предстојећим активностима изнеле су Јелена Новаков-координатор Тима и Оливера Суботић- руководилац Фокус групе за локални економски развој. На овој седници покренута је тема “Идентификовање кључних проблема и могућих решења за унапређење пословног амбијента у граду Панчеву“. Даљи рад на овој теми Фокус група за локални економски развој и Привредни савет наставиће након спровођења и анализе анкете – Упитника намењеног привредницима и предузетницима нашег града.

 

20. децембар 2013. – Одржана прва фокус група у области друштвеног развоја

У склопу активности на изради ревизије Стратегије града Панчева 2014-2020. године, прва седница Фокус групе из области друштвеног развоја, а на тему становања и социјалног становања одржана је у петак 20. децембра 2013. године. Координатор Фокус групе је Сузана Јовановић, чланица Градског већа задужена за рад, запошљавање и социјалну политику, а да узму учешћу у раду Фокус групе позвани су представници институција, установа, и предузећа Града Панчева директно заинтересовани и надлежни за област становања и социјалног становања. Током трајања процеса, биће организовано низ фокус група, радионица, округлих столова и трибина у циљу укључивања што већег броја актера у израду Стратегије и то по областима: друштвени развој, локални економски развој, заштита животне средине, пољопривреда и просторно и урбанистичко планирање.

 

23. октобар 2013. – Започет процес ревизије Стратегије развоја града Панчева

Тим за ревизију Стратегије развоја Града Панчева за период од 2014. до 2020. године, одржао је први састанак 23. октобра 2013. год. Овим је званично започет рад на измени постојеће Стратегије града, а то је Стратегија Општине Панчево 2007-2025, која је у појединим сегментима превазиђена – како у погледу самих података, тако и у погледу приоритета. Деветнаест чланова тима ће у наредном периоду заједно с представницима месних заједница, јавних и јавно-комуналних предузећа, стручном јавношћу и представницима привреде и цивилног друштва, у наредних пар месеци, утврђивати основне планове развоја града и пројекте који ће бити реализовани у будућности.

 

2. август 2013. – Потписан уговор о суфинансирању израде ревизије Стратегије развоја града Панчева

У петак, 2. августа 2013. године градоначелник града Панчева Павле Раданов потписао је уговор о додели средстава за суфинансирање унапређења институционалних и управљачких капацитета у јединицама локалних самоуправа у АП Војводини. Панчево има важећи стратешки развојни документ који је рађен 2006/7. године и усвојен на период 2007-2025. године. Градске управљачке структуре и Комисија за цертификацију градова са повољном пословном климом утврдили су да је важећа Стратегија застарео инструмент планирања развоја, да није довољно обрађен развој села, пољопривреде, МСП сектора, привлачење инвестиција, туризам и саобраћај.

Граду Панчеву одобрено је 1.453.000,00 РСД за пројекат „Ревизија стратегије развоја града Панчева на период 2014-2020“ који ће бити реализован у партнерству са Регионалном развојном агенцијом РЦР „Банат“ из Зрењанина. Укупна вредност пројекта је 2.573.000,00 РСД. Реализација пројекта почиње септембра 2013. године и трајаће осам месеци.