Tradicija obeležavanja Dečije nedelje u svetu i kod nas veoma je duga, a na inicijativu organizacije Prijatelji dece Srbije, koja je dugogodišnji akter ove manifestacije, definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci. Dečija nedelja se tradicionalno održava u prvoj nedelji oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.
Zahvaljujući podršci i pokroviteljstvu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u realizaciji aktivnosti Dečije nedelje u proteklim godinama, uz podršku drugih vladinih institucija i organizacija civilnog društva, aktivnim uključivanjem opštinskih organizacija Prijatelja dece, škola i drugih institucija, kao i lokalnih vlasti širom Srbije, Dečija nedelja vidljivo, prepoznatljivo, usmereno na aktuelna pitanja, definiše potrebu integrisanog i savremenog nacionalnog sistema za promociju i zaštitu dečijih prava. Na taj način podstiče se stvaranje uslova za dalje unapređenje položaja dece u društvu, i pruža podršku u finansijskom, socijalnom, zdravstvenom, kulturnom i obrazovnom smislu, ka približavanju tom cilju.
Program aktivnosti Dečje nedelje čini niz akcija na republičkom i lokalnom nivou širom Republike Srbije, uz punu participaciju dece i mladih. Zajedničku odgovornost predstavlja zadatak koji program aktivnosti Dečje nedelje posebno promoviše – da se deci iz osetljivih grupa (sa sela, iz manjinskih grupa, romskoj deci i deci sa smetnjama u razvoju), obezbedi kvalitetno obrazovanje i mogućnost ostvarivanja prava, poštujući relevantna međunarodna i nacionalna dokumenta i pozitivne propise.

Ove godine slogan Dečije nedelje glasi: „DA PRAVO SVAKO – DETE UŽIVA LAKO“ i posvećen je 30- ogodišnjici Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.
Ove godine Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja u gradu Pančevu u saradnji sa Kancelarijom za mlade, ustanovama kulture i ustanovama obrazovanja, kao i organizacijama koje rade sa decom i za decu organizovao je niz aktivnosti u okviru Dečje nedelje.

Dečija nedelja započeće već 05.10.2019. godine tradicionalnom manifestacijom “Boje ruja” koju organizuju Planinarsko društvo “Jelenak” u Omladinskom naselju Čardak, gde će u saradnji sa Kancelarijom za mlade, Savezom za školski sport i “SMS” fitnes centrom organizovati niz sportskih i edukativnih aktivnosti za decu i mlade. Na manifestaciji će učestvovati sve osnovne škole sa teritorije grada Pančeva.

U Kulturnom centru Pančeva će 05.10.2019. godine u 12 časova biti izvedena dečija predstava “Guska na mesecu” – pozorišta “Zvezdica” iz Zrenjanina

U ponedeljak 07.10.2019. godine Organizacija Crvenog krsta, uz podrtšku i saradnju Kancelarije za mlade, organizuje “Trku za srećnije detinjstvo”. Trka će biti održana u Gradskom parku sa početkom u 11 časova. U okviru ovog događaja participacija za učešće na trci biće neka igračka, školski pribor ili slično koji će, nakon događaja, biti prosleđeni deci kojima je neophodna. Cilj ove aktivnosti je skrenuti pažnju deci da svojim postupcima mogu pomoći svojim vršnjacima koji se nalaze u teškom materijalnom stanju.

Ovoj manifestaciji pridružiće se i volonteri Kancelaruje za mlade, koji će animirati decu da izraze svoje mišljenje o pravima deteta na posebno obeleženim panoima. Njihova mišljenja biće izložena u Holu zgrade Gradske uprave.

U utorak 08.10.2019. godine ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva od 10 časova održaće se manifestacija “Čepom do osmeha”, koju će organozovati istoimeno udruženje u saradnju sa Kancelarijom za mlade i PU “Dečija radost”. Manifestacija ima humanitarni i edukativni karakter, a deca će kroz prigodne radionice imati priliku da daju doprinos i pruže podršku pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom, a ujedno da uče o reciklaži. Sredstva prikupljena od plastičnih čepova koristiće se u humanitarnr svrhe, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju.

Potrebno je naglasiti da učesnici u ovoj manifestaciji treba sa sobom da ponesu plastične čepove.

U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati u holu Zgrade Gradske uprave.

U Kulturnom centru Pančeva će 12.10. 2019. godine biti izvedena baletska predstava “Labudovo jezerce”- “ART LONGA” iz Beograda.