Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, која је дугогодишњи актер ове манифестације, дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци. Дечија недеља се традиционално одржава у првој недељи октобра, у циљу скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце и младих у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих својих потенцијала.
Захваљујући подршци и покровитељству Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у реализацији активности Дечије недеље у протеклим годинама, уз подршку других владиних институција и организација цивилног друштва, активним укључивањем општинских организација Пријатеља деце, школа и других институција, као и локалних власти широм Србије, Дечија недеља видљиво, препознатљиво, усмерено на актуелна питања, дефинише потребу интегрисаног и савременог националног система за промоцију и заштиту дечијих права. На тај начин подстиче се стварање услова за даље унапређење положаја деце у друштву, и пружа подршку у финансијском, социјалном, здравственом, културном и образовном смислу, ка приближавању том циљу.
Програм активности Дечје недеље чини низ акцијa на републичком и локалном нивоу широм Републике Србије, уз пуну партиципацију деце и младих. Заједничку одговорност представља задатак који програм активности Дечје недеље посебно промовише – да се деци из осетљивих група (са села, из мањинских група, ромској деци и деци са сметњама у развоју), обезбеди квалитетно образовање и могућност остваривања права, поштујући релевантна међународна и национална документа и позитивне прописе.

Ове године слоган Дечије недеље гласи: „ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО“ и посвећен је 30- огодишњици Конвенције Уједињених нација о правима детета.
Ове године Секретаријат за јавне службе и социјална питања у граду Панчеву у сарадњи са Канцеларијом за младе, установама културе и установама образовања, као и организацијама које раде са децом и за децу организовао је низ активности у оквиру Дечје недеље.

Дечија недеља започеће већ 05.10.2019. године традиционалном манифестацијом “Боје руја” коју организују Планинарско друштво “Јеленак” у Омладинском насељу Чардак, где ће у сарадњи са Канцеларијом за младе, Савезом за школски спорт и “СМС” фитнес центром организовати низ спортских и едукативних активности за децу и младе. На манифестацији ће учествовати све основне школе са територије града Панчева.

У Културном центру Панчева ће 05.10.2019. године у 12 часова бити изведена дечија представа “Гуска на месецу” – позоришта “Звездица” из Зрењанина

У понедељак 07.10.2019. године Организација Црвеног крста, уз подртшку и сарадњу Канцеларије за младе, организује “Трку за срећније детињство”. Трка ће бити одржана у Градском парку са почетком у 11 часова. У оквиру овог догађаја партиципација за учешће на трци биће нека играчка, школски прибор или слично који ће, након догађаја, бити прослеђени деци којима је неопходна. Циљ ове активности је скренути пажњу деци да својим поступцима могу помоћи својим вршњацима који се налазе у тешком материјалном стању.

Овој манифестацији придружиће се и волонтери Канцеларује за младе, који ће анимирати децу да изразе своје мишљење о правима детета на посебно обележеним паноима. Њихова мишљења биће изложена у Холу зграде Градске управе.

У уторак 08.10.2019. године испред зграде Градске управе града Панчева од 10 часова одржаће се манифестација “Чепом до осмеха”, коју ће органозовати истоимено удружење у сарадњу са Канцеларијом за младе и ПУ “Дечија радост”. Манифестација има хуманитарни и едукативни карактер, а деца ће кроз пригодне радионице имати прилику да дају допринос и пруже подршку појединцима и породицама особа са инвалидитетом, а уједно да уче о рециклажи. Средства прикупљена од пластичних чепова користиће се у хуманитарнр сврхе, како би се особама са инвалидитетом омогућило лакше функционисање у свакодневном животу и образовању.

Потребно је нагласити да учесници у овој манифестацији треба са собом да понесу пластичне чепове.

У случају лошег времена манифестација ће се одржати у холу Зграде Градске управе.

У Културном центру Панчева ће 12.10. 2019. године бити изведена балетска представа “Лабудово језерце”- “ART LONGA” из Београда.