Поводом обележавања 120 година од настанка слике Сеоба Срба, Паје Јовановића и 93 године од оснивања Народног музеја Панчево, у петак, 23. децембра 2016. године у 19,00 часова свечано ће бити отврена изложба “Смрти нема, има сеоба”.

У циљу обележавања 120 година од настанка композиције “Сеоба Срба под Арсенијем III Чарнојевићем 1690”, Народни музеј Панчево у сарадњи са УЛУС-ом и Музејом Војводине, позвао је заинтересоване ствараоце да приложе дела која тематизују инспирацију и њихов однос према овом иконичном делу, те да их обједињене прикаже на одговарајућој изложби. Деветнаест уметника представиће своја дела која ће остати у власништву Народног музеја Панчево, чиме се подстиче и негује врлина баштињења.

Намера организатора, у погледу постављања концепта, није се односила на копирање или реплику слике у целини или појединих њених партија, већ је уметницима у том смислу остављено отворено поље за интерпретацију.

Пратећа изложба ученика основне школе “Мирослав Антић Мика”, који су такође своју инспирацију пронашли у делу Сеоба Срба, биће отворена у четвртак, 22. децембра 2016. године у 18,00 часова.

Верзија која се чува у Народном музеју Панчево је насликана 1895-96. године, пре довршења исправки на верзији која се налази у Музеју Српске православне цркве у Београду. Она нам преноси првобитну идеју аутора приказујући парадни портрет тадашњег српског друштва, уз тежњу ка историјској аутентичности истовремено поседује и хероизовану ноту. Народни музеј Панчево је уз помоћ Града Панчева, тада Општине, откупио ово дело 1971. године од Марије Радојчић из Панчева.