У петак, 03. марта у 19,00 часова у Народном музеју Панчево свечано ће бити отворена гостујућа изложба Галерије слика „Сава Шумановића“ под називом „Последња деценија Саве Шумановића“.

Период од 1931 – 1942. године критичари оцењују као најзначајни део Шумановићевог стварања, као суштину његове личности и уметничке вере. Избор дела за панчевачку изложбу публика ће бити у прилици да их погледа до 01. априла.


У свом кратком животном и уметничком путу, Сава Шумановић је успео да постане један од најзначајнијих српских уметника XX века. Припадао је сликарској генерацији која је после првог светског рата увела нашу уметност у савремене европске токове. Као млад уметник, током првог боравка у Паризу, 1920. године, прихватио је савремене тенденције у сликарству и постао најзначајнији представник конструктивизма у српском сликарству.
Последња деценија у стваралаштву Саве Шумановића представља једну заокружену целину која је почивала на веома чврстим основама. То су пре свега таленат и образовање уметника, затим искуство Париза које се истовремено односи на богатство традиције која се чува у музејима и снагу интернационалне атмосфере која је владала у уметничким круговима. Такође је немерљив утицај на уметников рад имало непосредно окружење.
Као тема у Последњој деценији убедљиво доминира пејзаж. Друга омиљена тема је акт. Највише дела насликао је током 1939. године, када се припремао за велику изложбу, и следеће 1940. године, понесен успехом изложбе. Није било време да ужива у успеху, рат је дошао и у Шид. Нека од најбољих дела настала су управо тих ратних година. Код Шумановића су живот, рад, уметност, сликарство, нераскидиво повезани. Сликао је до самог краја- Када су дошли по њега, рано ујутро 28. августа 1942. године, на штафелају је остала управо довршена слика, последња из триптиха Берачице.

lonac-sa-cvecem-foto-galerija-slika-sava-sumanovic   sidska-planina-foto-galerija-slika-sava-sumanovic   polulezeci-zenski-akt-foto-galerija-slika-sava-sumanovic