Град Панчево и УНДП потписали су уговор за реализацију пројекта „Мере за унапређење квалитета ваздуха у Панчеву“. Овај пројекат Града Панчева део је пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, који, уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

Пројекат „Мере за унапређење квалитета ваздуха у Панчеву“ спроводиће Град Панчево у партнерству са ЈКП „Зеленило“ Панчево у наредних годину дана (од 01.12.2023.  до 31.11.2024. године).

Циљ пројекта је унапређење капацитетa града Панчева за бољу контролу амброзије као важног алергена и природног емитера ПМ честица путем осавремењавања опреме за кошење амброзије, спровођења кампања уклањања амброзије, мониторинга полена, подизања свести јавности о значају уклањања амброзије и информисање о начинима  како да се то уради у домаћинствима.

Вредност суфинансирања обезбеђеног кроз иницијативу „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ је 42.980 УСД, што износи 50% вредности пројекта, а Град ће преосталих  50% суфинансирати из својих редовних програма за мониторинг полена и уклањање амброзије са територије града Панчева.

Више информација о пројекту могу се добити упитом на мејл tatjana.medic@pancevo.rs.

https://www.undp.org/sr/serbia/projects/eu-za-zelenu-agendu-u-srbiji