Бициклофон је, да подсетимо, пуњач за мобилни телефон који се активира окретањем педала тренажног бицикла. Од прошлог понедељка, грађани своје мобилне телефоне могу да допуне у Кафе Галерији у Народној башти и у просторијама ТОП-а, а уз рекреацију на бициклофонима.

Панчево је једини град у Србији који се може похвалити бициклофонима. Овим дорађеним тренажним бициклима, штеди се електрична енергија током пуњења мобилних телефона, афирмише бицикл као алтернативни вид превоза и поспешује физичка активност свих који бициклофон користе. Бициклофони су конструисани и реализовани тако да се окретањем педала може допунити мобилни телефон. Идеја је потекла из Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе Панчево, септембра прошле године, поводом обележавања Европске недеље мобилности, а заслуга за конструкцију и реализацију припада професорима и ученицима Средње машинске школе у Панчеву.

Тада су постављена три бициклофона: у холу Градске управе, у холу Центра за културу и у чекаоници Аутобуске станице Панчево. Под слоганом ”Паметно пуњење”, бициклофони ових дана настављају своју еколошко едукативну мисију. Поводом светског дана заштите животне средине, пре два месеца, предати су на коришћење ученицима средње Медицинске школе ”Стевица Јовановић”, Музичке школе ”Јован Бандур” и Техничке школе ”23. мај” у Панчеву.

Пошто је школска година завршена, прошлог понедељка су бициклофони постављени у Кафе Галерији у Народној башти и у просторијама Туристичке организације Панчева, како би били доступни што већем броју корисника. Трећи бициклофон ће након поправке у Машинској школи Панчево, бити пребачен у хол Градске управе.

Почетком нове школске године, бициклофони ће, захваљујући Секретаријату за заштиту животне средине, бити постављени у другим школама, а у циљу афирмације бицикла као алтернативног превозног средства, уштеде електричне енергије, допуне мобилних телефона и рекреације.

 

bcklfn-top-2