Pozivamo sve građane i građanke Pančeva da glasaju za jedan od tri predloga projekata koji će biti finansiran iz budžeta grada u 2017. godini u okviru projekta Participativno budžetiranje.

U okviru saradnje Grada Pančeva i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na izradi master teza i master projekata 27 studenata programa „Integralni urbanizam“ tokom akademske 2015/16. godine, u septembru mesecu održane su javne prezentacije 14 urbanističkih projekata koje je Arhitektonski fakultet odabrao. Svi radovi zasnovani su na „Strategiji razvoja grada Pančeva 2014-2020“ i bave se ekološkim, industrijskim, ekonomskim, kulturnim i socijalnim razvojem grada.

Tim za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“ za 2017. godinu potom je izvršio selekciju na osnovu stepena spremnosti projekata, usklađenosti sa prioritetima grada Pančeva, visine sredstava potrebnih za realizaciju projekta, brzine realizacije projekata, kao i na osnovu drugih relevatnih kriterijuma1, a Gradsko veće grada Pančeva usvojilo je predlog tri projekta za glasanje. U procesu odlučivanja, od velike važnosti bilo je da realizacija projekta donosi benefit velikom broju građana i građanki i unapređuje kvalitet za život i rad u Pančevu.

Imajući u vidu obim i vrednost projekata, Tim je pripremio faze koje mogu biti realizovane u 2017. godini. Nazivi odabranih projekata prilagođeni su potrebama participativnog budžetiranja.

Lista odabranih predloga projekata:

1. Aktiviranje Gradske šume – izrada projektno-tehničke dokumentacije za turističko-rekreativne staze

(originalni naziv: Ekološki i socijalno senzitivno aktiviranje turističkih potencijala priobalja kao podrška ekonomskom razvoju Pančeva na primeru Gradske šume, student: Katarina Ljubojević , mentor: doc. dr Danijela Milovanović Rodić) – više o celokupnom projektu

2. Održivi sistem upravljanja opasnim otpadom iz domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava – edukativni programi i aktivnosti za decu i odrasle

(originalni naziv: Održivi sistem upravljanja opasnim otpadom iz domaćinstva i poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Pančevs, student: Sara Bastoni, mentor: doc. dr Danijela Milovanović Rodić) – više o celokupnom projektu

3. Odbor susedstva/učešće građana u uređenju grada – javni konkurs za sufinasiranje uređenja fasada

(originalni naziv: Odbor susedstva u aktiviranju neiskorišćenih javnih prostora u centralnoj gradskoj zoni Pančeva, student: Marina Pešić, mentor: doc. dr Ratka Čolić) – više o celokupnom projektu

Grad poziva sve građane i građanke Pančeva da glasaju za jedan od tri ponuđena predloga.

Kako se može glasati?

1. Građani/ke mogu glasati elektronskim putem od ponedeljka 5. decembra do srede 7. decembra 2016. godine popunjavanjem ankete na sajtu www.pancevo.rs.

2. Glasanje se može obaviti i dolaskom u Gradski uslužni centar i popunjavanjem ankete, kao i u mesnim zajednicama u naseljenim mestima u sredu 7. decembra, kada je „Dan za glasanje“, u radno vreme Gradskog uslužnog centra od 8.00 do 19.00 časova i mesnih zajednica u naseljenim mestima od 08.00 do 15.00 časova.

3. Građani/ke mogu doneti i oglas – anketni list objavljen u listu „Pančevac“ (izdanje od 2. decembra) i ubaciti ga u kutiju u Gradskom uslužnom centru ili predati službenicima u mesnim zajednicama u naseljenim mestima od ponedeljka 5. decembra do srede 7. decembra 2016. godine.

Glasa se zaokruživanjem jednog od ponuđenih projekta.

Nakon glasanja, biće formirana rang lista, a projekat sa najviše glasova biće finansiran iz budžeta grada u 2017. godini.

Dan za glasanje je sreda 7. decembar 2016. godine,

u Gradskom uslužnom centru od 08.00 do 19.00 časova!

 

participativno-budzetiranje-2017________

1Kriterijumi:

1. Projekat je važan za grad i njegovom realizacijom se bitno unapređuje kvalitet za život i rad u Pančevu (1 najmanje, 5 najviše)
2. Projekat je razumljiv za građane i podrazumeva konkretnu intervenciju (1 najmanje, 5 najviše)
3. Realizacijom projekta benefit ostvaruje veliki broj građana Pančeva (1 najmanje, 5 najviše)
4. Vrednost projekta mala (1 najmanje, 5 najviše)
5. Vreme za realizaciju kratko (1 najmanje, 5 najviše)

Svi projekti objavljeni su u katalogu, koji je dostupan na ovom LINKU.

Zaključak Gradskog veća možete preuzeti OVDE.

 

O projektu:

Projekat Participativno budžetiranje prošle godine prvi put je sproveden u našem gradu, a realizovali su ga grad Pančevo i organizacije BIRN Srbija i NALED uz podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu 2013.

Cilj projekta je veće uključivanje građana i građanki u proces donošenja odluka, informisanje javnosti o budžetskom procesu, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa i promocija opština i gradova, kao dobrih mesta za privredni razvoj i privlačenje investicija.

Više informacija i opis procesa participativnog budžetiranja dostupni su na internet stranici Grada na ovom linku.