Energetska efikasnost Rumunija – Srbija

Energetska efikasnost Rumunija – Srbija2020-05-27T11:31:14+02:00

banner2

Projekat „Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija“

U okviru prvog poziva Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, za finansijskog period 2014.-2020. godine, grad Pančevo i opština Rešica su podneli predlog projekta 01.02.2016. godine. Projekat je prvo prošao tehničku kontrolu a zatim i evaluaciju u okviru koje je ocenjen sa visokih 90.5 bodova u decembru mesecu 2017. godine. Ugovor o donaciji je potpisan od strane Upravljačkog tela programa 25.05.2017. godine. Projekat se implementira u okviru programskog prioriteta – Zaštita životne sredine i upravljanje rizicima, sa ciljem – Zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih bogatstva.

Cilj projekta je doprinos energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Ukupna vrednost projekta je € 1.353.167 od čega je budžet grada Pančeva € 792.776 a budžet opštine Rešica € 560.391. Cilj projekta će se postići kroz investicije u objekte sa obe strane granice kao i više promotivnih i edukativnih aktivnosti na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Jedan od zajedničkih rezultata na projektu će biti Studija u vezi inovativnih rešenja za korišćenje obnovljivih izvora energije primenjenljivih u prekograničnom regionu.

Grad Pančevo će unaprediti sistem za grejanje i hlađenje hale sportova, uraditi izolaciju zidova i krova i zameniti stolariju na objektu Halu sportova. Nakon završetka radova,  Hala sportova će preći iz energetskog razreda E u energetski razred C. Opština Rešice će instalirati solarne panele za zagrevanje sanitarne vode za na krovu zdravstveno-sportskog kompleksa koji će smanjiti potrošnje gasa od 26.600 m3/god. odnosno redukcirati emisije CO2 54.200kg/god. za potrebe zagrevanja vode.

Vesti

Održana je završna konferencija “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu”

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Saša Pavlov, gradska menadžerka Maja Vitman, finansijski menadžer projekta iz Rumunije Miriam Vilceanu i koordin [...]

09/09/2019|

Go to Top