U Gradskoj upravi u prethodna tri dana, od 5. do 7. septembra 2016. godine, predstavljeno je 14 urbanističkih projekata doskorašnjih studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sada master inženjera urbanizma i regionalnog razvoja.

Prezentacije su rezultat saradnje Grada i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na izradi master teza i master projekata 27 studenata programa Integralni urbanizam, tokom prolećnog semestra školske 2015/16. godine, ali i nastavak postojeće saradnje, s obzirom na to da je fakultet prihvatio poziv Grada Pančeva da kao partner učestvuje u procesu participativnog budžetiranja za 2017. godinu.

Poligon za izradu projekata bila je teritorija grada Pančeva, a razvojni okvir „Strategija razvoja grada Pančeva 2014-2020“, a radovi su se bavili ekološkim, industrijskim, ekonomskim, kulturnim i socijalnim razvojem Grada.

Mlade stručnjake su u Gradskoj upravi pozdravili i prezentacijama prisustvovali zamenik gradonačelnika Predrag Živković, gradski menadžer Aleksandar Farkaš i član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković.

Zamenik gradonačelnika Predrag Živković rekao je:

Mnoge od tih radova stavićemo na javno glasanje koje je predviđeno za novembar mesec. Građani će se na demokratski način izjasniti koji je to projekat koji njima najviše odgovara. Pošto nismo počeli sa budžetskim procesom za 2017. godinu, nisu opredeljena sredstva, ali verujem da će biti u najmanjem iznosu kao što su bila prošle godine, oko 5 miliona dinara, ali i u zavisnosti od projekta.

Dr Danijela Milovanović Rodić, docent na Arhitektonskom fakultetu istakla je da se projekti mladih stručnjaka bave realnim životnim problemima na teritoriji Pančeva:

Imali su našu podršku kao fakulteta, da se pozabave određenim temama. Da vide šta je najaktuelnije, šta je najvažnije, šta su novi koncepti, nove ideje. Da to posvećeno, sa njihovom energijom, sumiraju u tim projektima. Naše stručne službe, generalno u gradovima, ministrastvima, nemaju toliko vremena da prate savremene trendove, nove koncepte i mislim da može da se napravi jako dobra kombinacija, tako ja razumem dualno obrazovanje, povezivanje života i akademije, rekla je Milovanović Rodić.

Nakon odabira određenog broja projekata, građani će glasati i izabrati najbolji projekat u procesu participativnog budžetiranja, a glasanje će biti održano u okviru proslave Dana grada Pančeva, 8. novembra 2016. godine.

Dodatne informacije možete pročitati OVDE.