Ovogodišnja VII „EKO REGATA TAMIŠ“ održana je prema planu i programu, uz učešće 33 plovila u regati i 93 učesnika na plovilima.

Prilikom uzvodne plovidbe učesnici regate su prikupljali „plutajući nanos“ u obliku  plastične ambalaže svih tipova i vrsta koji je bio znatno manje prisutan nego ranijih godina. Jabuci na mestu gde se zadržala regata, uz konstataciju da je istog bilo znatno manje nego ranijih godina.

Pri dolasku u na lokalitet „skela“ (po GPS navigaciji  14km  Tamiša) u Jabuci, regati se pridružilo 7 čamaca sa posadama iz Jabuke, koji su blagovremeno bili evidentirani kroz spisak učesnika regate sa polazkom i povratkom do Jabuke.

Posle posluženja i osveženja za učesnike regate nastavlljena je plovidba u pravcu Glogonjske plaže (24mkm Tamiša  na destinaciju gde je regata ostala na noćenju.

U Glogonju je bio napravljen tradicionalni doček regataša od strane domaćina, gde je prisutne posle najave člana tima za organizaciju dočeka regate iz Glogonja Jovana Zagorca pozdravila predsednica Skupštine MZ Glogonj, članica Gradskog veća grada Pančeva dr Mirela Petrović, dr Jordan Aleksić dekan Univerziteta Singidunum u odseku za primenjenu ekologiju i dr Jonel Subić direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede koji su se u svojim izlaganjima osvrnuli na bitnost ovakvih manifestacija i sve ono što se čini na podizanju ekološke svesti popravci situacije i konkretnih ekoloških standarda uopšte i konkretno na lokalitetu Glogonja. U ime  „Eko regate Tamiš“ kao koordinator ove regate sam dao osvrt na stanje Tamiša na potezu od Pančeva do Opova od pre 7 godina do danas .  Svima je jasno da ono je danas mnogo bolje po pitanju „plutajućeg nanosa“ nego pre 7 godina kada smo započeli sa ovom regatom. Naše regate su dokazale plovnost Tamiša i po najkritičnijim  vodostajima, a što je potpomoglo da Tamiš u budućnosti kao plovni put odgovarajuće kategorije  uđe u Strategiju vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015  do 2025 godine

Posle Glogonja se plovilo do Opova uz savlađivanje nakritičnije deonice Tamiša, u zoni Sefkerina. Ovaj deo je poznat po plićaku u plovnom delu toka Tamiša, koji nastaje pri niskom vodostaju i opasnosti od ostataka stubova starog mosta u rečnom koritu neposredno pre ulaska u prolaz ispod novog sefkerinskog mosta. Svi učesnici su ovaj sektor prošli bez i najmanjeg ekscesa.

U Opovu je iz predviđenog programa na žalost izostalo gostovanje tamburaša, zbog najave lošeg vremena, no ovaj „problem“ je prevaziđen uz pomoć gitare vlasnika marine i dobrog raspoloženja regataša za druženje i pesmu. Zbog pada vodostaja tokom noći, regata je iz Opova krenula nešto ranije, već oko 10 sati. Ovo iz razloga da se ne bi izgubio povoljan vodostaj pri prolasku nepovoljnog sektora za plovidbu u zoni Sefkerina.

Prilikom vraćanja regata se zadržala na Jabučkoj plaži gde su dodeljena priznanja regatašima za aktivno učešće u VII „Eko regati Tamiš“

Opšti zaključak svih starih učesnika regate da je na Tamišu po pitanju „plutajućeg nanosa“ znatno poboljšana situacija u odnosu na sve predhodne godine. Još nikada do sada nismo imali za prikupiti manju količinu „plutajućeg nanosa“,što se rapidno smanjivalo za proteklih 6 godina.

Ovo znači da je „Eko regati Tamiš“  ispunila svoj cilj, dajući svoj aktivni doprinos u podizanju svesti o potrbi zaštite reke Tamiš i svih naših reka..