Banatsko sunce za sve

Početna/Lokalna samouprava/Banatsko sunce za sve
Banatsko sunce za sve2018-08-09T08:07:32+02:00

zaglavlje srb

 

Projekat “Banatsko sunce za sve”

Grad Pančevo je nosilac projekta „Banatsko sunce za sve-Pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode“ koji se finansira od strane Evropske Unije kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija.

Grad Pančevo i partnerska opština Lugoš iz Rumunije su aplicirali za sredstva za realizaciju ovog projekta 2011. godine na drugom pozivu za predloge projekata ovog programa za finansijski period 2007-2013. Projekat spada prioritetu 1. – Ekonomski i socijalni razvoj, mera 1.4.- Podrška povećanom nivou istraživanja i razvoja u prekograničnom regionu.

Projekat je bio na rezervnoj listi čekanja u okviru pomenutog programskog perioda finansiranja do 29.09.2015. godine kada je grad Pančevo obavešten da je projekat aktiviran ali da su uslovi ugovora izmenjeni od strane donatora. Izmena se odnosi na period implementacije projekta koji je smanjen sa 24 meseca na 12 meseci kao i iznos finansiranj od strane donatora koji je pozivom definisan do 85% a za projekte sa rezervne liste 75,58%. Projekat je u skladu sa strategijom razvoja grada Pančeva za period 2014-2020. i to u okviru strateškog prioriteta 7. Podizanje nivoa energetske efikasnosti i korišćenja alternativnih izvora energije.

Cilj projekta je poboljšavanja i modernizacija sistema grejanja, kroz istraživanje mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u Pančevu i Lugošu. Na projektu Pančevo poboljšava i modernizuje svoj sistem grejanja tako što će postaviti sistem solarnih kolektora čija će se energija korisiti za zagrevanje tople vode. Istovremeno se obezbeđuje i kontinuirano praćenje praktične primene pilot sistema. Osnovni značaj ovog projekta je to što će se smanjiti zagađenje životne sredine, promovisati održiva proizvodnja i potrošnja energije i podići svest građana o značaju obnovljivih izvora energije. Korišćenje obnovljivih izvora energije za supstituciju gasa u vezi sa proizvodnjom tople vode doneće uštedu energenata za ovu namenu u visini od 49% .

Ukupna vrednost projektnog budžeta Pančeva je 674.760,00 EUR od čega Grad Pančevo sufinansira projekat sa 164.771,49 EUR a IPA fond 509.988,00 EUR. Na projektu će se izraditi tehnički projekat, pripremiti zemljište kod toplane na Kotežu 2, postaviti čelična konstrukcija i na konstrukciju solarni paneli na površini od 906 m². Sistem za praćenje će bili lociran u prostoriji toplane.

 

Ulažemo u našu budućnost!
Prekogranična saradnja baner ćirilicaIPA program prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija
je finansiran od strane Evropske unije u okviru instrumenta za
predpristupnu pomoć (IPA) sufinansiran od strane država učesnica programa.

 

Vesti

Grad Pančevo predstavio projekat „Banatsko sunce za sve“ na VII Međunarodnom CEDEF forumu

Grad Pančevo se 1. decembra 2016. godine predstavio na VII Međunarodnom CEDEF energetskom forumu “Energetski efikasni i pametni gradovi” u Beogradu, k [...]

06/12/2016|

Potpisan Ugovor za nabavku solarnih kolektora i čeličnu konstrukciju i montiranje tehnološke opreme

GRAD PANČEVO je potpisao Ugovor vredan € 428.853,96 za nabavku solarnih kolektora i čeličnu konstrukciju i montiranje tehnološke opreme sa MONTAŽNO -PR [...]

15/11/2016|
Go to Top