Upis dece u prvi razred osnovne škole obavezan je za svu decu rođenu od 01.03.2010. godine do kraja februara 2011. godine.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Prijavljivanje dece za upis u prvi razred osnovnih škola vršiće se u osnovnim školama u gradu Pančevu i naseljenim mestima tokom aprila meseca 2017. godine.

Upis dece u prvi razred osnovnih škola realizovaće se u školama tokom maja i juna meseca 2017. godine.

Za upis deteta u prvi razred osnovne škole roditelj, odnosno staratelj, podnosi školi sledeću dokumentaciju:

– izvod iz matične knjige rođenih (za dete)
– lekarsko uverenje o izvršenom zdravstvenom pregledu deteta
– uverenje da je dete pohađalo pripremni predškolski program
– fotokopija lične karte roditelja, odnosno staratelja

Ispitivanje deteta upisanog u školu vrše psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i istrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije (član 98. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja („Sl. glasnik RS“, br. broj 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015-autentično tumačenje, 68/2015 i 62/2016- odluka US).

U školu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju mogu da se upišu deca na osnovu mišljenja interresorne komisije za procenu potrebe za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške učeniku, uz saglasnost roditelja.

Za sva detaljnija obaveštenja o upisu, roditelj se obraća najbližoj osnovnoj školi.