Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar obeležen je danas polaganjem venaca na spomen-obeležje Stratište komemoracijom za postradale Jevreje.

Skup je otvorio predsednik Udruženja antifašista Pančeva Miladin Stanimirović, zatim su se obratili član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković i predsednik Jevrejske opštine Pančevo David Montijas, nakon čega se direktor Istorijskog arhiva u Pančevu Milan Jakšić osvrnuo na istorijske činjenice.

Član Gradskog veća rekao je da su oslobođenjem od fašizma prekinuti zločini počinjeni nad stanovništvom i poručio da je veliki pogrom koji se dogodio upozorenje svima nama i snažna poruka da ne dozvolimo da se ikada više tako nešto ponovi.

Sećanje na Holokaust, na surove zločine počinjene nad Jevrejima deo je naše istorije, na nacionalnom ali i na lokalnom nivou, jer je naš grad oduvek bio zajednica u kojoj žive ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti, istakao je Čučković.

Kristalna noć, nasilje koje se u Nemačkoj dogodilo 9. novembra 1938. godine, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.