Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, 9. новембар обележен је данас полагањем венаца на спомен-обележје Стратиште комеморацијом за пострадале Јевреје.

Скуп је отворио председник Удружења антифашиста Панчева Миладин Станимировић, затим су се обратили члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Миленко Чучковић и председник Јеврејске општине Панчево Давид Монтијас, након чега се директор Историјског архива у Панчеву Милан Јакшић осврнуо на историјске чињенице.

Члан Градског већа рекао је да су ослобођењем од фашизма прекинути злочини почињени над становништвом и поручио да је велики погром који се догодио упозорење свима нама и снажна порука да не дозволимо да се икада више тако нешто понови.

Сећање на Холокауст, на сурове злочине почињене над Јеврејима део је наше историје, на националном али и на локалном нивоу, јер је наш град одувек био заједница у којој живе људи различитих националности и вероисповести, истакао је Чучковић.

Кристална ноћ, насиље које се у Немачкој догодило 9. новембра 1938. године, сматра се симболичним почетком Холокауста и обележава као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.