Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva, zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike i mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća grada Pančeva, zadužena za obrazovanje, uručili su ugovore direktorima Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“, Gimnazije „Uroš Predić“ i Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Pančevu za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave i projektne nastave.

Za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koje su predviđene Akcionim planom za 2021. godinu, planirana su sredstva grada Pančeva u iznosu od 12.376.688,00 dinara.

U 2021. godini grad Pančevo je realizovao sledeće mere: stručna praksa, javni radovi za kategoriju teže zapošljivih lica, studentska letnja praksa, program za podršku početnicima/početnicama u biznisu (pravno-finansijsko savetovanje u poslovanju), dodela subvencija početnicima u biznisu – samozapošljavanje, Help i unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave i projektne nastave.

Što se tiče mere unapređenja konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave i projektne nastave, Grad Pančevo je putem raspisivanja javnog poziva ponudio srednjim školama sa teritorije grada Pančeva mogućnost za dobijanje sredstava za unapređenje uslova za izvođenje praktične i projektne nastave u cilju unapređenja konkurentnosti srednjih škola. Novčana sredstva srednje škole mogu koristiti za nabavku opreme, mašina, alata i uređaja koji su neophodni za izvođenje savremene – praktične i projektne nastave, a kojima bi se postigla određena zaokružena „tehničko-tehnološka“ i „projektna“ celina, nabavku opreme za savremeno izvođenje nastave kao i nabavku softvera koji je neophodan za korišćenje tražene opreme, mašina, alata i uređaja, uređenje i adaptacija prostora za instalaciju nabavljene opreme (nabavka neophodnog nameštaja, krečenje, elektro-instalacioni radovi i dr.).

Za realizaciju ove mere sredstva su opredeljena Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2021. godinu u iznosu od 500.000,00 dinara. Na javni poziv koji je raspisan tokom juna meseca podneto je šest projekata od kojih je odobreno tri projekata:

  1. Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović“ Pančevo, opremanje kabineta za kuvare, konobare i poslastičare savremenom opremom – finansiranje u iznosu od 339.026,40 dinara;
  2. Gimnazija „Uroš Predić“ Pančevo, nabavka dva računara – finansiranje u iznosu od 49.730,46 dinara;
  3. Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ Pančevo, nabavka opreme za termičke i rashladne uređaje – finansiranje u iznosu od 111.243,14 dinara.