У понедељак, 20. јуна 2016. године у Малој сали Градске управе одржана је радионица „Значај хемије животне средине у производњи здраве хране“, у оквиру реализације пројекта „Подизање капацитета за анализу и мере смањења дуготрајних органских загађујућих супстанци у Србији“.

Овај пројекат спроводи се на основу споразума склопљеног 2014. године између Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА), Хемијског факултета Универзитета у Београду, Удружења за унапређење животне средине из Хјога и Града Панчева.

Присутнима се обратила Катарина Бањаи, чланица Градског већа града Панчева задужена за заштиту животне средине и одрживи развој, која је рекла Град да Панчево интензивно и континуирано спроводи пројекте и активности у циљу унапређења квалитета животне средине и истакла значај овог пројекта и за очување животне средине и за развој пољопривреде.

Овај пројекат има много велику важност зато што је у оквиру њега прошле године рађено узорковање земљишта, а с обзиром на то да је развојни циљ Панчева пољопривреда, изузетно је битно да имамо добру обрадиву површину. Циљ је да то радимо сваке године и да успоставимо мониторинг земљишта. Поред обука, предавања, ове радионице су значајне зато што је запосленима из Секретаријата пружена обука да се упознају са дуготрајним органским загађујућим материјама, на који начин да их пратимо и на који начин да их санирамо, изјавила је Катарина Бањаи.

Проф. др Такеши Накано, са Осака Универзитета и из Удружења за унапређење животне средине из Хјога изјавио је да има хемикалија које су веома опасне за нашу планету и да ће данас говорити о пројекту и о мисији Јапанске агенције за међународну сарадњу.

На радионици је примаријус др Радмила Јовановић из Завода за јавно здравље Панчево говорила на тему „Екологија и здравље људи”, проф. др Такеши Накано, са Осака Универзитета и из Удружења за унапређење животне средине из Хјога, одржао је предавање из области дуготрајних загађујућих материја, др Р. Јошики, са Института еколошких наука Префектуре Хјого, говорио је о активностима Хјого Префектуре у области хемијских супстанци које нису обухваћене законском регулативом, господин Хино, из Еколошког центра из Хјога, представио је Студију случаја за едукацију у области екологије, док је Mаја Судимац, стр. сарадник Института „Тамиш” Панчево, говорила о „Збрињавању отпада од пестицида”.

Стручњаци из Јапана боравиће у Панчеву од 20. до 22. јуна 2016. године, а у склопу њихове посете сем ове радионице, биће одржан и отворени час -радионица на броду за студенте Хемијског факултета, панчевачке средњошколце и ученике из Футога, док ће последњег дана делегација из Јапана обићи комплекс ХИП „Петрохемије“ и парк природе „Поњавица“.