Odbornici Skupštine grada Pančeva na sednici održanoj 18. decembra 2020. godine usvojili su predlog odluke o budžetu grada za 2021. godinu. Predlog odluke o budžetu obrazložio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

– Svi ste bili svedoci da smo u 2020. godini od 21. avgusta u dva navrata imali dva rebalnsa budžeta i mi smo već tim rebalansima reagovali u skladu sa situacijom i pratili stanje, jer ovo zaista jeste teška godina. Situacija sa kojom se borimo i neprijatelj u vidu pandemije korona virusa jako utiče na sve nas u svakom pogledu, ali utiče i na finansijska sredstva sa kojima budžet grada Pančeva raspolaže. Mi smo i prehodnim rebalansima i prilikom izrade budžeta pokušali da predvidimo što više stvari, iako je to zaista nepredvidljivo u postojećim okolnostima.
Radeći odluku o budžetu za 2021. godinu nastavili smo da radimo ono što smo počeli rebalansima i smatram da smo to uradili dobro, pre svega u smislu očuvanja našeg sistema. Obezbedili smo sredstva za sve one funkcije koje su neophodne, kako bi naši sugrađani što manje trpeli posledice pandemije virusa kovid-19. Odluci o budžetu grada Pančeva, moram da napomenem, je prvi put doneta u skladu sa budžetskim sistemom i kalendarom koji propisuje budžetski sistem, a to je pre 20. decembra i to je je jako važno, jer sam prilikom stupanja na dužnost rekao da ćemo insistirati na većoj efikasnosti u radu lokalne samouprave i to smo na ovaj način i dokazali.
Budžet je programski, od 2015. godine se tako formira, budžet Pančeva je uvek bio transparentan i danas je takav, ima manje pozicija nego što je bilo u 2020. godini, ali je vrlo transparentan po programima. Ono što je važno, je da smo uspeli da izvorne prihode grada Pančeva podignemo i da ih dovedemo na nivo otprilike isti kao u prethodnoj godini i pored smanjenih ustupljenih prihoda sa republičkog i pokrajinskog nivoa.
Budžet za 2021. godinu iznosi 5.838.390.000,00 dinara i sadrži sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje grada. Prva stvar kojom smo se vodili, jeste bilo da obezbedimo primanja svim zaposlenima u PU „Dečja radost“, kako bi predškolska ustanova nesmetano funkcionisala u ovom situaciji, kao i za ustanove obrazovanja. Pored toga predvideli smo sredstva i za ustanove kulture, socijalne zaštite, javnih i javno-komunalnih preduzeća, mesnih zajednica i to na istom ili čak i većem nivou nego u prethodnoj godini. Budžet je živ organizam, imali smo čak pet rabalansa u 2020. godini, mi ćemo aktivno pratiti realizaciju budžeta i u skladu sa potrebama i preporukama Kriznog štaba, rebalansirati u skladu sa situacijom.
U budžetu za 2021. godinu, predviđeno je kreditno zaduženje grada Pančeva u iznosu od 564 miliona dinara i to je namenjeno sprovođenju investicija od velikog značaja. To se pre svega odnosi na početak uređenja Potamišja i Gradskog keja u iznosu od 250 miliona dinara, jer Pančevo koje ima dve reke i građani treba da imaju tu prostor i sadržaje u puno kapacitetu. Druga važna investicija je nastavak uređenja centralnog gradskog jezgra. Videli smo sada, kada se završila prva faza radova, da oni koji su protestovali i negodovali, nisu bili u pravu, jer smo dobili deo Gradskog jezgra dostojno najuređenijih evropskih gradova i naš cilj je da nastavimo u tom pravcu i da uredimo kompletno gradsko jezgro, da Pančevo zaista dobije centar grada kakav zaslužuje da ima i da bude najlepši grad u Srbiji. Za nastavak radova smo odvojili 150 miliona dinara i to ćemo raditi tokom cele 2021. godine. Pored toga, nastavljamo da radimo najavžniji projekat za sve nas, a to je izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju Opšte bolnice. U dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vladom Republike Srbije i sa kolegama iz Kancelarije za javna ulaganja, imamo plan koji već aktivno realizujemo. Prethodnim rebalansima smo obezbedili sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je jako kompleksna i traje. U 2021. nastavljamo izradu i idemo ka građevinskoj dozvoli, tako da Pančevo, nadam se, brzo dobije kliničko-bolnički centar kakav Pančevu i Južnom Banatu zaista treba. Jako se radujem što naša Opšta bolnica u ovom teškom vremenu pokazala koliko je važna i koliko su to dobri radnici i Opšta bolnica u Pančevu je jedna od najboljih bolnica koja se nalazi u kovid sistemu.
Pored ovoga, iz kreditnog zaduženja finansiraće se i projekat u kojem smo već dve godine, a to je poboljšanje bezbednosti naših sugrađana. Mi smo u projektu postavljanja video nadzora, namenjenom praćenju saobraćajnih prekršaja, ali i praćenju same bezbednosti u našem gradu. Do sada su pokrivene sve škole i svi vrtići, trenutno se postavlja oprema namenjena raskrsnicama i u saradnji sa Policijskom upravom u Pančevu, realizacijom ovog projekta koji završavamo 2021. godine, bezbednost ćemo podići na maksimalan nivo i Pančevo će biti jedan od najbezbednijih gradova.
Naravno, da kada govorimo o Pančevu, tu su i investicije u industrijske zone, sada tri, a imaćemo četiri, jer su ove zone pored svih stvari između ostalog doprinele da usled smanjenih primanja od Republike, možemo da kreiramo ovakav budžet grada u ovoj teškoj situaciji, a da nije ugrožena stabilnost grada. Nastavljamo da ulažemo u naše industrijske zone i ovim budžetom smo iz kredita obezbedili 24 miliona dinara za nastavak izgradnje Ulice 7. Nova, a sve za potrebe investitora „Brose“ koji će u junu mesecu otvoriti svoju fabriku u Pančevu.
Pored ovih investicija iz kredita, tu si investicije za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva. Po pitanju izgradnje putne infrastrukture, projekat se nastavlja i mi ćemo imati intenzivne radove u Gradskom jezgru. Radiće se na totalnoj rekonstrukciji šest ulica u gradu Pančevu, nastavljamo dalje sa rehabilitacijom puteva, dosta je urađeno i u naseljenim mestima i u samom gradu. Pored toga opredelili smo sredstva da prevoz putnika zadržimo na ovom nivou i možemo reći da i pored pandemije imamo najbolji javni prevoz i obezbedili smo sredstva da to tako i ostane. Nastavljamo da radimo na svemu onome što smo započeli i da u uslovima pandemije kovid-a 19 čuvamo i razvijamo dalje naš grad, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Stevanović.