Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Agencijom za saobraćaj grada Pančeva, organizovao je u petak, 13. novembra 2015. godine, Dan posvećen bezbednosti saobraćaja i niz aktivnosti kako bi se građanima ukazalo na značaj vezivanja pojasa i upotrebe dečjih auto-sedišta u saobraćaju.

Održano je predavanje medicinskom osoblju iz Doma zdravlja Pančevo i vrtića predškolske ustanove „Dečja radost“ o upotrebi dečjih sigurnosnih sedišta, a tim povodom su potom obučeni volonteri ispred jednog pančevačkog vrtića razgovarali sa roditeljima. Građani su, takođe, imali prilike da isprobaju simulatore direktnog sudara i prevrtanja vozila u periodu od 10:00 do 16:00 časova na platou ispred Gradske uprave.

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, zamenik gradonačelnika Saša Levnajić izjavio je da je cilj ovih aktivnosti da se građanima ukaže na zaštitu najmlađih sugrađana, koji su takođe učesnici saobraćaja i da se skrene pažnja roditeljima kako da pravilno odaberu i koriste sedište za decu, da građani probaju postavljene simulatore i da se na taj način i sami uvere koliko  bitno da koriste sigurnosne pojaseve. Nakon razgovora volontera sa roditeljima i pregleda koliko roditelja koristi auto-sedišta i na koji način, izvršiće se analiza i Komitet će izaći sa konkretnim podacima, rekao je predsednik Komiteta Saša Levnajić i najavio još akcija u narednom periodu.

Prema istraživanjima u maju mesecu, u Srbiji upotreba pojasa na prednjem sedištu iznosi 72,2 odsto, a na zadnjim sedištima nešto manje od 7 odsto. Upotreba sedišta za decu do tri godine na veoma je niskom nivou, a iznad 90 procenata roditelja ne koristi ga pravilno. Uzevši u obzir decu do 12 godina, tek četvrto dete koristi zaštitni sistem u vozilu, rekao je načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja RS Duško Pešić,

Ove aktivnosti početak su nove prakse Komiteta za bezbednost saobraćaja, sa ciljem da se Pančevkama i Pančevcima približe sve teme, razjasne nedoumice i daju saveti u vezi sa bezbednošću u saobraćaju.