Комитет за безбедност саобраћаја града Панчева, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије и Агенцијом за саобраћај града Панчева, организовао је у петак, 13. новембра 2015. године, Дан посвећен безбедности саобраћаја и низ активности како би се грађанима указало на значај везивања појаса и употребе дечјих ауто-седишта у саобраћају.

Одржано је предавање медицинском особљу из Дома здравља Панчево и вртића предшколске установе „Дечја радост“ о употреби дечјих сигурносних седишта, а тим поводом су потом обучени волонтери испред једног панчевачког вртића разговарали са родитељима. Грађани су, такође, имали прилике да испробају симулаторе директног судара и превртања возила у периоду од 10:00 до 16:00 часова на платоу испред Градске управе.

Председник Комитета за безбедност саобраћаја града Панчева, заменик градоначелника Саша Левнајић изјавио је да је циљ ових активности да се грађанима укаже на заштиту најмлађих суграђана, који су такође учесници саобраћаја и да се скрене пажња родитељима како да правилно одаберу и користе седиште за децу, да грађани пробају постављене симулаторе и да се на тај начин и сами увере колико  битно да користе сигурносне појасеве. Након разговора волонтера са родитељима и прегледа колико родитеља користи ауто-седишта и на који начин, извршиће се анализа и Комитет ће изаћи са конкретним подацима, рекао је председник Комитета Саша Левнајић и најавио још акција у наредном периоду.

Према истраживањима у мају месецу, у Србији употреба појаса на предњем седишту износи 72,2 одсто, а на задњим седиштима нешто мање од 7 одсто. Употреба седишта за децу до три године на веома је ниском нивоу, а изнад 90 процената родитеља не користи га правилно. Узевши у обзир децу до 12 година, тек четврто дете користи заштитни систем у возилу, рекао је начелник Одељења за планирање, превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја РС Душко Пешић,

Ове активности почетак су нове праксе Комитета за безбедност саобраћаја, са циљем да се Панчевкама и Панчевцима приближе све теме, разјасне недоумице и дају савети у вези са безбедношћу у саобраћају.