Одборници Скупштине града Панчева једногласно су усвојили на 27. заседању први овогодишњи ребаланс буџета града Панчева за 2023. годину и Одлуку о кредитном задужењу града за капиталне инвестиције.

„Вредно смо радили у претходна два месеца, имали смо приходе који нису основни изворни приходи града Панчева, приходи с других нивоа власти, пре свега из Покрајине и Републике, а ребаланс се наметнуо као резултат тога. Морамо да спроведемо ребаланс како бисмо у буџет уврстили и сва ова средства која смо добили. Када смо у децембру усвајали овогодишњи буџет рекао сам да је ово реалан буџет, развојни и домаћински, који одржава стабилност града Панчева и стабилност свих функција унутар града. Планирамо и даље да развијамо наш град. Министарство финансија нам је  дало сагласност за кредитно задужење, због чега ће се град Панчево задужити 613 милиона динара, како бисмо могли да реализујемо неке од капиталних инвестиција у нашем граду“, рекао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева у свом обраћању.

Новац ће бити уложен у реконструкцију Улице Димитрија Туцовића, један део ће бити финансиран из кредита, из других нивоа власти, а око 400 милиона динара ће бити издвојено из буџета током 2023. и 2024. године. Такође, из кредитног задужења ће бити финансирана и друга фаза реконструкције Улице Михајла Обреновића, а део средстава ће бити уложен у изградњу фекалне канализације у насељу Караула и кишне канализације у неким улицама у насељу Стрелиште и једна пумпна станица која је неопходна за функционисање кишне канализације на Стрелишту.

„Разговарамо са нашим суграђанима и решавамо њихове проблеме. Из тог разлога у наредне две године издвојићемо 600 милиона динара за изградњу два нова вртића на територији Панчева, чиме ће бити обезбеђено минимум 400 нових места у предшколској установи. То ће смањити листу чекања која данас постоји. У овој години опредељујемо велика средства како бисмо ту листу чекања смањили на минимум, а сигуран сам да ћемо и у наредном периоду обезбедити још средстава за ову потребу и да ћемо листу чекања у 2024. години потпуно елиминисати. Сва наша деца заслужују своје место у вртићу. Сви чланови мог тима и ја обећали смо на почетку мандата да ћемо радити на решавању овог проблема и то испуњавамо”, нагласио је градоначелник Стевановић.

На заседању одборници усвојили и Предлог одлуке о изменама и допунама Плана детаљне регулације за подручје Северне индустријско-пословно-производне зоне у Панчеву, Предлог одлуке о давању сагласности на Нацрт Споразума о преносу својине имплементираних мера уштеде енергије пројекта јавно-приватног партнерства, као и Предлог закључка о достављању Извештаја о пројекту јавно-приватног партнерства, за вршење услуга реконструкције и модернизације система јавног осветљења променом мера уштеде енергије са ЛЕД технологијом.

Усвојене су такође и Измене финансијског плана за 2023. годину установа културе, као и измене у управним и надзорним одборима установа културе и јавно-комуналних предузећа на територији града Панчева.