Александар Стевановић, градоначелник Панчева се поводом прославе 160 година од оснивања Гимназије „Урош Предић“ обратио присутнима у препуној дворани Културног центра Панчево. Панчевачка гимназија „Урош Предић“ основана је наредбом Дворског ратног савета у Бечу 1863. године, а гимназијалци богатим програмом током целе недеље обележавају јубилеј.

„Велика ми је част и изразито задовољство што могу данас да вам се обратим поводом великог јубилеја, Гимназије „Урош Предић“ у Панчеву. Ова годишњица није само број, она је сведок невероватног наслеђа које су генерације пре нас почели, а ми данас наставили да изграђујемо заједно. Поносно се присећамо имена попут Михајла Пупина, Исидоре Секулић, Милоша Црњанског, Уроша Предића, чије име носи наша школа. Његово наслеђе је само један од многих драгуља који красе историју ове установе. Гимназија није само школа, она је институција која је обликовала многе од наших највећих умова. Многи од наших великана прошли су кроз ходнике наше Гимназије, седили у клупама, преносили знање и стварали темеље својих будућих успеха. Гимназија „Урош Предић“ није само институција образовања већ и место где се обликују карактери, где се негује љубав према знању и где се обликују будући лидери, иноватори и грађани света. Њена дуговечност сведочи о посвећености не само професора, него и свих запослених у школи који су током свих ових година улагали напоре како би пружили врхунско образовање младим људима. Као ђак који је похађао Гимназију, рећићу вам да је ова годишњица прилика да се сетим лепих тренутака, изазова, али и успеха који су обликовали моје школске дане. Она такође представља и обавезу према будућности. Ово је и прилика да изразим задовољство што као градоначелник Паначева заједно са својим тимом могу да допринесем нашим младим нараштајима да имају још боље услове за образовање. Реконструисали смо фискултурну салу, обезбедили смо средства за изградњу новог објекта које је у току, како би проширили капацитете учионица и омогућили још већем броју наше деце да стиче образовање у овој установи. Надам се да ћемо се сви поново окупити на отварању новог објекта у Гимназији који ће бити опремљен најмодернијим учионицама, кабинетима и библиотеком, али ту нећемо стати, наставићемо да улажемо и даље, јер млади јесу наша будућност. Улагањем у младе кроз образовање, осигуравамо сигурну и стабилну будућност! Честитам нам свима на 160 година постојања Гимназије „Урош Предић“. Нека наша заједничка прича настави да живи кроз будуће генерације и нека наша Гимназија и даље буде место где се буди знатижеља, где се подстиче креативност и негује љубав према учењу и образовању, место где се стварају велики људи“ рекао је градоначелник Стевановић.

Програм је отворио хор, а затим се обратила Зорица Помар, директорка гимназије „Урош Предић“.

„Јубилеји су тренутак за хвалу. Уз безброј признања на такмичењима, бренд Гимназије је и школски хор. Ове године две деценије слави и професорски бенд, док снагу музичке секције показује и „Гимназијски идол“, који највише негује рок. Подједнако су јаке лингвистичка и преводилачка секција, астрономска, ликовна и драмска, која сваке године постави више ученичких представа. Школа има и Клуб љубитеља психологије, док новинарска редакција брине да редовно изађу часописи „Хаос“ и двојезични биолошки у електронском издању. Гимназијске спортске екипе успешне су у готово свим спортовима, што је школи донело титулу најуспешније у прошлој години на школским спортским надметањима, па и на Спортској олимпијади омладине Војводине. Панчевачки гимназијалци, спортисти представљају Србију и на међународним такмичењима, а може бити само боље, јер бољи су и услови које од ове године имају у здању из 1888. године. Од тога времена поживела је и фискултурна сала која је дочекала комплетну реконструкцију, а у току је и изградња новог објекта у наставку постојеће зграде, намењен кабинетској настави. Ипак, највеће богатство и успех школе јесу њени ученици и запослени. Важно нам је да више развијамо оне особине које временом нестају, а то су емпатија, доброчинство, разумевање, напредак, сарадња, ученичка подршка и посебно побољшање односа на релацији ученик професор родитељ“ истакла је Зорица Помар.

Комплетан програм Свечане академије припремили су ученици гимназије и њихови наставници, а организују и добротворни Гимназијски бал на којем ће прикупљати средстава за опремање новог објекта школе.

Гимназију „Урош Предић“ упише сваке године 260 нових ђака, а тренутно је похађа 975 ученика у 36 одељења друштвено-језичког, природно-математичком смера, једним ИТ одељењем.