Od 1. do 30. aprila ove godine Republički zavod za statistiku sprovodi Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2019.

Probni popis se sprovodi u svakom popisnom ciklusu kako bi se testirali svi instrumenti koji su pripremljeni za sprovođenje Popisa 2021. godine. Predviđeno je da se testiraju sva metodološka, organizaciona i informatička rešenja za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovodi se u 51 gradu i opštini u Republici Srbiji. Probnim popisom 2019. godine je obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i stanova, odnosno oko 50.000 lica na teritoriji Republike Srbije. Svako domaćinstvo obuhvaćeno Probnim popisom posetiće ovlašćeni popisivač, koji će na osnovu dobijenih odgovora popuniti elektronski obrazac na laptopu. Na teritoriji grada Pančeva Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovodi se u Jabuci i Pančevu.

Građanima će biti postavljana pitanja o broju članova domaćinstva, srodstvu, godini izgradnje zgrade, infrastrukturi stambenog objekta (vodovodu, kanalizaciji, električnoj energiji). Takođe, postoje pitanja koje se odnose na migracije, na ekonomska, obrazovna obeležja i dr. Podaci su u potpunosti zaštićeni. Popisivači i druga lica koja učestvuju u prikupljanju i obradi podataka dužna su da kao službenu tajnu čuvaju sve lične podatke građana.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku: http://www.stat.gov.rs/oblasti/popis/popis-2021/