U petak, 15. aprila 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave održana je konferencija povodom predstavljanja rezultata projekta Participativno budžetiranje koji je grad Pančevo, u cilju uključivanja građana u budžetski proces, realizovao zajedno sa organizacijama BIRN Srbija i NALED. Ovom prilikom predstavljen je Građanski vodič kroz budžet Grada Pančeva, a prezentovana je i nova internet prezentacija Grada Pančeva.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i rekao da se ceo tim potrudio da građanima i civilnom sektoru približi budžetski proces, način na koji se kreira budžet i da na jasan, razumljiv način prikaže budžet grada Pančeva celokupnoj javnosti, kao i da su u ovom procesu unapređene i ojačane veze i komunikacija sa civilnim sektorom i građanima, ali i intersektorska saradnja unutar Gradske uprave.

Izuzetno mi je drago što ovaj proces nije završen samo u priči, poštovanju nekih koraka, nego što imamo i očigledan i uspešan završetak ovog projekta, bar u ovoj budžetskoj godini, a taj završetak se odnosi pre svega na poboljšanje turističke ponude grada Pančeva, što je i bio cilj ovog procesa transparentnog budžetiranja i koliko sam informisan, mislim da smo u završnoj fazi nabavke našeg turističkog plovila, rekao je gradonačelnik.

Istakavši koliko je bitno učiniti ovaj mehanizam održivim, Saša Pavlov pozvao je građane da u što većem obimu učestvuju u pravljenju budžeta i naredne godine:

Bez učešća civilnog sektora i naših građana i građanki mi nemamo nešto što se zove transparentnost, odnosno nemamo participaciju, a reč je o projektu Participativno budžetiranje, poručio je gradonačelnik.

Predstavljajući rezultate projekta Kalina Simić iz BIRN-a istakla je da je Pančevo uvek bilo najažurnije i prilikom pružanja informacija i organizacije događaja, kao i da je to prva lokalna samouprava koja je rekla da će i u narednom periodu ponovo realizovati ovaj projekat.

Ono što sada sledi jeste dogovor sa onim organizacijama civilnog društva koje žele da nastave da učestvuju u ovom procesu, kojima će BIRN prepustiti participativno budžetiranje, te danas pričamo i o načinu uključivanja organizacija u proces donošenja budžeta za 2017. godinu.

Kalina Simić objasnila je razlog prezentovanja internet stranice Grada Pančeva upravo u okviru završne konferencije projekta Participativno budžetiranje:

U okviru projekta BIRN je analizirao komunikacione kanale Grada Pančeva i dao preporuke za unapređenje ovih kanala. Pančevo ne samo da je uvažilo preporuke, već je napravilo potpuno novi sajt, tako da jedan od rezultata projekta jeste i novi sajt, rekla je Simić.

O internet prezentaciji Grada Pančeva govorili su Jasmina Radovanović, šefica Kancelarije za odnose s javnošću u Gradskoj upravi i koordinatorka radne grupe za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“, i Dalibor Vinkić, šef Odseka za sistemsku podršku GU Pančevo.

Mi smo želeli i planirali da uradimo novu prezentaciju grada Pančeva ne samo zbog ovog projekta, započeli smo je ne znajući da ćemo ući u ovaj projekat, ali je ta komponenta jačanja participacije i komunikacije povezujuća za ova dva projekta. Sajt smo uradili potpuno samostalno, bez ikakvog trošenja sredstava, svojim snagama, rekla je Jasmina Radovanović.

Jasmina Radovanović zahvalila je Daliboru Vinkiću i ostalim kolegama iz Odeljenja informatike i rekla da su se prilikom izrade sajta trudili da svako ko pristupi internet prezentaciji Grada brzo i lako dođe do potrebnih informacija. Internet prezentacija još nije završena i ona će se konstantno unapređivati, te je Radovanović pozvala građane da sve ideje, komentare i sugestije dostave na mejl informatike ili posredstvom kontakt forme na sajtu.

Nezavisna konsultantkinja Natalija Bratuljević govorila je na temu uključivanja organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka lokalnih samouprava, nakon čega je usledila razmena mišljenja i iskustava o mehanizmima uključivanja predstavnika pančevačkih organizacija civilnog društva i drugih građana u buduće procese donošenja odluka u našem gradu.