Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Grada Pančeva danas je potpisao Povelju o bratimljenju sa zamenikom gradonačelnika Donguana, Sing Van Đuom na osnovi prethodno potpisanog Sporazuma o razvoju prijateljskih odnosa i saradnji između Grada Pančeva, Republike Srbije i Grada Donguana, Narodne Republike Kine.

„Svedoci smo istorijskog trenutka, dva grada koja su udaljena hiljadama kilometara, a pritom veoma slični, potpisuju Povelju o bratimljenju, spajaju se radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva uspostavljajući diplomatske odnose između gradova, Pančeva i Donguana, odnosno Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Potpisivanjem ove Povelje stvaramo most između naših kultura, tržišta i budućnosti, ali i veliku šansu za privredni i tehnološki razvoj, razvoj sporta, ali i turizma. Danas smo otvorili mogućnost, na obostranu korist, za razmenu i saradnju u različitim oblastima privrede i trgovine, nauke i tehnologije, kulture, obrazovanja i međuljudske razmene, a sve u cilju promovisanja zajedničkog prosperiteta i razvoja. Održavaće se redovni kontakti između predstavnika i relevantnih odeljenja dveju strana, kako bi se olakšale konsultacije o saradnji i pitanjima od zajedničkog interesa. Ovaj sporazum nije samo formalni dokument. On je obećanje da ćemo zajedno graditi prosperitetne puteve za naše sugrađane, da ćemo deliti znanje i iskustva, kao i da ćemo se međusobno podržavati na putu ka napretku“, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Potpisivanju Povelje o bratimljenju prisustvovali i Igor Knežević, direktor Regionalne razvojne agencije Južni Banat, Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo, Zoran Virić, predstavnik Privredne komore Srbije, Regionalne privrede komore Južnobanatskog upravnog okruga i Biljana Miladinović, predstavnik Sekretarijata za privredu grada Pančeva.

Sing Ven Đu, zamenik gradonačelnika Donguana, je objasnio sličnosti između Pančeva i Donguana i predstavio društveni i ekonomski razvoj, ne samo grada iz kog dolaze, nego i cele države Narodne Republike Kine.

„Nadamo se da će u okviru sporazuma pobratimskih gradova Dongguan i Pančevo dodatno olakšati razmenu i saradnju u oblasti privrede i trgovine, sporta, kao i međuljudske razmene i promovisati ekonomski i društveni razvoj dve strane, dajući doprinos odnosima Kine i Srbije“ istakao je Sing Van Đu i uputio poziv da uzvrate gostoprimstvo.

Uz predstavnike grada Dongguana, potpisivanju Povelje o bratimljenju, prisustvovali su i predstavnici njihovih kompanija i preduzeća.