Александар Стевановић, градоначелник Града Панчева данас је потписао Повељу о братимљењу са замеником градоначелника Донгуанa, Синг Ван Ђуом на основи претходно потписаног Споразума о развоју пријатељских односа и сарадњи између Града Панчева, Републике Србије и Града Донгуана, Народне Републике Кине.

„Сведоци смо историјског тренутка, два града која су удаљена хиљадама километара, а притом веома слични, потписују Повељу o братимљењу, спајају се ради остваривања заједничких циљева успостављајући дипломатске односе између градова, Панчева и Донгуана, односно Републике Србије и Народне Републике Кине. Потписивањем ове Повеље стварамо мост између наших култура, тржишта и будућности, али и велику шансу за привредни и технолошки развој, развој спорта, али и туризма. Данас смо отворили могућност, на обострану корист, за размену и сарадњу у различитим областима привреде и трговине, науке и технологије, културе, образовања и међуљудске размене, а све у циљу промовисања заједничког просперитета и развоја. Одржаваће се редовни контакти између представника и релевантних одељења двеју страна, како би се олакшале консултације о сарадњи и питањима од заједничког интереса. Овај споразум није само формални документ. Он је обећање да ћемо заједно градити просперитетне путеве за наше суграђане, да ћемо делити знање и искуства, као и да ћемо се међусобно подржавати на путу ка напретку“, рекао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

Потписивању Повеље о братимљењу присуствовали и Игор Кнежевић, директор Регионалне развојне агенције Јужни Банат, Драгољуб Цуцић, директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“ Панчево, Зоран Вирић, представник Привредне коморе Србије, Регионалне привреде коморе Јужнобанатског управног округа и Биљана Миладиновић, представник Секретаријата за привреду града Панчева.

Синг Вен Ђу, заменик градоначелника Донгуана, је објаснио сличности између Панчева и Донгуана и представио друштвени и економски развој, не само града из ког долазе, него и целе државе Народне Републике Кине.

„Надамо се да ће у оквиру споразума побратимских градова Донггуан и Панчево додатно олакшати размену и сарадњу у области привреде и трговине, спорта, као и међуљудске размене и промовисати економски и друштвени развој две стране, дајући допринос односима Кине и Србије“ истакао је Синг Ван Ђу и упутио позив да узврате гостопримство.

Уз представнике града Донггуана, потписивању Повеље о братимљењу, присуствовали су и представници њихових компанија и предузећа.