Maja Vitman, gradska menadžerka potpisala je u ime Grada Pančeva ugovor za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini, u Ministarstvu zaštite životne sredine. Vrednost projekta za pošumljavanje obala Tamiša je 20 miliona dinara, Grad Pančevo obezbeđuje 12, a Ministarstvo će sufinansirati projekat sa osam miliona dinara.

„Uređenje Potamišja je naš strateški projekat i kapitalna investicija koja je od velikog značaja za nas Pančevke i Pančevce, ali isto tako i za posetioce našeg grada. Prošle godine grad je uložio značajna sredstva za kompletnu rekonstrukciju pančevačkog šetališta na keju, izgradio i legalizovao parking mesta i postavio kompletno novu rasvetu. Veoma smo zadovoljni i zahvalni Ministarstvu zaštite životne sredine na podrši, jer ćemo ovim projektom posaditi 300 novih sadnica duž šetališta, zameniti stare i obolele sadnice i urediti zelene površine. Predmet konkursa su bile isključivo autohtone vrste sadnica i u saradnji sa JKP „Zelenilo“ urađen je projekat i odabir adekvatnih sadnica koje će biti posađene od mosta do Brodoremonta“, rekla je Maja Vitman.

Po projektu sadnice drveća moraju odgovarati standardima sadnje na javnim zelenim površinama i na površinama gde je to potrebno, projektom su predviđeni i zemljani radovi.

 „Mnogo se radujemo sadnji na jesen, a do tad ćemo izvesti sve pripremne radove na uređenju javnih zelenih površina duž šetališa uz Tamiš i duž šetališta na odbrambenom nasipu. Realizacija ovog projekta doprineće lepšem izgledu pančevačkog šetališta, a nov drvored kompletno će promeniti izgled šetališta i ostvariti svoje ciljane efekte“ objasnila je gradska menadžerka Vitman.

Ovaj projekat pošumljavanja ima za cilj: unapređenje životne sredine i biodiverziteta, povećanje šumovitosti na teritoriji grada, poboljšanje mikroklimatskih uslova sredine, uređenje javnih zelenih površina keja na Tamišu, povećanje brojnosti autohtonih vrsta drveća na javnim zelenim površinama, stvaranje koridora za kretanje životinjskim vrstama i poboljšanje uslova boravka posetiocima površina.