У Градској управи града Панчева потписан је Споразум о пружању бесповратне финансијске помоћи између Министарства спољних послова Републике Бугарске које представља Његова екселенција господин Радко Влајков, амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији и Дом културе “Жарко Зрењанин“ Иваново, кога представља директор Марко Гуран, уз присуство градоначелника Панчева Саше Павлова.

Министарство спољних послова обезбеђује пружање бесповратне финансијске помоћи Дому културе “Жарко Зрењанин“ Иваново за извршење пројекта „Реконструкција Велике сале Дома културе у селу Иваново, Аутономна покрајина Војводина“. Бесповратна финансијска помоћ је у износу од 20.000 лева односно 10.225,84 евра, која ће бити потрошена наменски.

Градоначелник Саша Павлов је поздравио присутне и изразио велико задовољство и захвалност што је Њ.Е. господин Радко Влајков, амбасадор Републике Бугарске овим поводом посетио град Панчево:

– Ова помоћ је врло значајна, средства су намењена за праву ствар. Град Панчево покушава, у складу са финансијским могућностима града, да подржи програме Дома културе али уопште и активности Месне заједнице Иваново и Основне школе у Иванову, активности које су усмерене на неговању специфичности територије, културе и традиције људи који ту живе, али и програме, тј. манифестације као што су „Иваново у фокусу“, „Златна дирка“, сусрет Бугара и Секељ Мађара. Средства ће бити утрошена наменски на реконструкцију једног важног објекта као што је Дом културе у Иванову, управо као место сусретања поменутих специфичности, а исто и места где ће настајати и развијати се неки нови програми и културна дешавања.

Њ.Е. господин Радко Влајков, амбасадор Републике Бугарске је изразио велико задовољство поводом потписивања Споразума као израза добре воље обе стране:

– Заједно са градоначелником Павловим, били смо у посети Иванову, разгледали смо Дом културе и увидели да је потребно реновирање. Сада смо у могућности да ово што смо хтели, реконструкцију Дома културе, документујемо и реализујемо. Шта је лепше од тога да Срби, Бугари и Мађари имају прилику да заједно организују своје манифестације и културна дешавања. Ово је само почетак, држава Бугарска се труди, у складу са могућностима, да помогне и она места у Војводини која нису насељена само Бугарима. Тај програм, помоћ за развој, утврђен је као један важан инструмент за очување националности мањина које живе овде. Убеђен сам да ћемо и у будућности налазити начине да побољшамо живот грађана ма где се они налазили. Велико хвала граду Панчеву и градоначелнику Павлову на залагању за побољшање квалитета живота свих грађана на територији града Панчева.

Директор Дома културе „Жарко Зрењанин“ Марко Гуран, захвалио се градоначелнику Панчева Саши Павлову и Њ.Е. господину Радку Влајкову, амбасадору Републике Бугарске и обратио се присутнима следећим речима:

– Дом културе се од самог постојања бави очувањем културе, традиције, музике и језика банатских Бугара и Секељ Мађара у Иванову. Заслужено, Дом културе добија први пројекат од Министарства спољних послова републике Бугарске. У сарадњи са школом и Месном заједницом, настојимо да активностима и манифестацијама учинимо наше село Иваново познатијим. Помоћ од амбасаде је свакако добродошла за спровођење квалитетних програма и могућност да реализујемо још нових идеја значајних за наше село и наравно град Панчево, који нам у сваком случају пуно помаже.