Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva ugostio je ministra kulture Nikolu Selakovića koji je u Narodnom muzeju potpisao ugovore za realizaciju projekata u oblasti kulture. Ministarstvo kulture obezbedilo je 10,7 miliona dinara za projekte pančevačkog Narodnog muzeja, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Istorijskog arhiva.

„Ministarstvo kulture nastavlja da bude verni i dobar partner Gradu Pančevu. Nadam se da ću biti u prilici da uskoro dođem celodnevno u Pančevo i da se sretnem sa svim direktorima ustanova kulture i sa predstavnicima grada, od gradonačelnika do većnika zaduženih za oblast kulture kako bismo razgovarali i o budućim projektima strateške saradnje između Republike i sedišta Južnobanatskog okruga, sa ciljem da kulturne sadržaje i kulturni život ovog lepog grada i Banata učinimo što boljim“, istakao je Selaković.

Gradonačelnik Aleksandar Stevanović je podsetio da je u poslednje četiri godine Ministarstvo uložilo više od 80 miliona dinara za 122 projekta u oblasti kulture u Pančevu.

,,Mi konstantno ističemo koliko je kulutra u gradu Pančevu važna. Nastavićemo da pričamo o velikim projektima u kulturi koje ćemo realizovati, kao i koje ćemo u dalje podžavati. Današnja poseta ministra Selakovića nam daje vetar u leđa i saradnja koju smo do sada imali sa resornim ministarstvom je bila sjajna. Radujem se daljoj saradnji, jer sam siguran da ćemo buduće važne projekte u oblasti kulture zajedničkim snagama uspešno realizovati i na taj način izaći u susret svim željama koje su naši sugrađani iskazali kao značajne za život u oblasti kuture“, rekao je Stevanović.

Sa Grozdanom Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo potpisani su ugovori za konzervatorsko-restauratorske radove na ulaznoj ajnfor kapiji na objektu ove ustanove, za izradu projekta konzervatorsko-restauratorskih radova na Uspenskoj crkvi u Pančevu i za drugu fazu hitnih intervencija na obezbeđenju objekta dvorca Lazarević u Velikom Središtu.

,,Potpisivanjem ovih ugovora za realizaciju projekata dobili smo podršku od Ministarstva kulture i na taj način doprinosimo zaštiti kulturnih dobara koji predstavljaju simbole našeg grada. Njihovim očuvanjem čuvamo i sam kulturni identitet našeg Pančeva“, objasnila je Grozdana Milenkov.

Branislava Milković vd. direktora Istorijskog arhiva u Pančevu naglasila je važnost podrške Ministarstva kulture, za projekat koji se odnosi na četvrtu fazu radova unapređenja delatnosti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa kroz investiciono održavanje dela objekta javne namene ove ustanove.

„Prethodne tri faze ovoj projekta su finansijski podržane od strane Ministarstva kulture i Grada Pančeva, a u okviru ove faze projekta odobrena su nam sredstva u iznosu od 2 miliona dinara. Drago mi je, jer je prepoznat značaj arhivske delatnosti i ulaganja za njeno očuvanje“ poručila je Milković.

Sa v.d. direktorom pančevačkog Narodnog muzeja, Miroslavom Birclinom potpisani su ugovori za projekte istraživanja u ataru Banatskog Novog Sela, tj. sondažna arheološka istraživanja ranosrednjovekovnih lokaliteta na teritoriji jugozapadnog Banata, za projekat treće faze popisa umetničkih dela u vlasništvu verskih zajednica na teritoriji Južnog Banatata, restauraciju većih ikona iz Preobraženjskog hrama u Pančevu, kao i revitalizaciju postavke u kući Mihajla Pupina u Idvoru.

„Narodni muzej Pančeva već godinama unazad ima punu podršku Ministartstva kulture za razne projekte, a ove godine smo dobili sredstva u iznosi od 2.3 miliona dinara za njihovu realizaciju“, naveo je Birclin.

Potpisivanje ugovora sa Ministarstvom kulture su dokaz da je očuvanje kulturne baštine veoma važno i da su ovakvi projekti bitni za našu kulturu i tradiciju.