Град Панчево сваке године учествује у пројектима за избегла и расељена лица кроз разне видове помоћи, грађевински материјал, доходовне активности, изградњу станова и једнократне помоћи. Заменица градоначелника Драгана Kупрешанин и члан Градског већа града за рад, запошљавање и социјалну политику Миленко Чучковић посетили су домаћинство у Старчеву и присуствовали испоруци грађевинског материјала.

– Ми имамо дугогодишњу активну сарадњу са Kомесаријатом и међународним организацијама у циљу решавања проблематике избеглица и интерно расељених становника. Ми се, заједничким снагама, трудимо да помогнемо онима којима је неопходна помоћ у проналажењу могућности становања, односно решавања стамбеног питања и омогућимо интеграцију у свим животним сферама тако да се осећају да су код куће и да је овде њихов дом. Средствима других донатора као што су Јапанска царевина, фондова ИПА и СИРП и других, у граду Панчеву изграђено је још 198 станова за избегла лица, односно укупно 274, што јасно показује колико је Панчево одговоран, отворен и град који брине о свим својим грађанима, истакла је Драгана Kупрешанин, заменица градоначелника Панчева приликом посете породици Радаковић у Старчеву, која је дошла из Хрватске и која је добила помоћ у виду грађевинског материјала.

Последњих 10 година интензивирани су пројекти стамбеног збрињавања избеглица и интерно расељених лица као начин трајне интеграције у Републици Србији.

– Из средстава Регионалног стамбеног програма за град Панчево обезбеђена су средства кроз три пројекта доделе грађевинског материјала, где је материјал за изградњу породичних стамбених објеката додељен за 49 породица избеглих лица, од тога у задњем пројекту за 10 породица. Такође из средстава Регионалног стамбеног програма откупљена је 21 сеоска кућа, тренутно је у изградњи зграда са 40 станова, а ускоро треба да почне изградња још једне зграде са 36 станова. Из истих средстава додељено је и 16 монтажних кућа, прецизирао је Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева за рад, запошљавање и социјалну политику.

– Двадесет година смо били подстанари, нисмо имали свој дом, селили се више пута. Тешко је било, ја сам остао и без посла. Желим да се захвалим граду Панчеву на овој великој помоћи, јер ми ово не бисмо могли сами, ни да сањамо. Сада ћемо моћи да средимо ову кућу, која можда некима изгледа лоше, али нама је најбоља на свету и тек ће бити када завршимо радове од лета, не крије радост домаћин Слободан Радаковић.

Осим средстава Регионалног стамбеног програма, средствима из буџета Републике Србије, који се реализују преко Kомесаријата за избеглице Републике Србије, за потребе стамбеног збрињавања избеглица и интерно расељених лица додељено је још 342 пакета грађевинског материјала, откупљено 12 сеоских кућа и додељено 9 монтажних кућа.