Početna konferencija projekta „Uz malu pomoć prijatelja – Prevencija ranog napuštanja škole u Pančevu“, održana je danas 29. septembra 2017. godine, u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva.

Grad Pančevo je sklopio Ugovor o grantu za implementaciju projekta „UZ MALU POMOĆ PRIJATELJA – PREVENCIJA RANOG NAPUŠTANJA ŠKOLE U PANČEVU“. Projekat je odobren iz Programa „Razvoj efektivnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou“, a organ ugovaranja je Vlada Republike Srbije – Ministarstvo finansija. Partner Grada Pančeva, na ovom projektu, je Dom za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“.
Cilj projekta je intersektorska podrška školama, porodicama i deci iz 10 osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva i iz Doma „Spomenak“, u kojima su učenici iz različitih razloga u riziku od napuštanja osnovnog obrazovanja.
U narednih 14 meseci projekat će obezbediti različite vrste materijalne, metodološke i pedagoške pomoći deci, njihovim porodicama i školama u cilju postizanja boljih rezultata dece u učenju. Škole će dobiti pomoć u opremi, koja uključuje IT opremu, didaktičke materijale i školski nameštaj, a stručne službe u školama će učestvovati u kreiranju i usvajanju instrumenta za praćenje dece u riziku.
Deca i roditelji iz 10 škola imaće priliku da sa 32 pedagoška asistenta održe 5760 dodatnih časova iz različitih predmeta, prema potrebama dece, da dobiju 30 individualnih savetovanja i da učestvuju u 30 zajedničkih aktivnosti radi bolje inkluzije u društvo (zajedničke izložbe, priredbe, ekološke akcije, učešće u obeležavanju važnih datuma, odlasci u bioskop, pozorište, na sportske događaje i sl.). Mapirane porodice dobiće i materijalnu pomoć u vidu higijenskih paketa i paketa sportske opreme (patike za decu).
Đaci koji nisu u riziku i pojedinci volonteri formiraće vršnjačke timove i volonterske timove podrške u ovim aktivnostima. U tom smislu pozivamo sve volontere i donatore koji su spremni da pomognu, da se prijave Odeljenju za podršku projektima (013 353 361).
Grad Pančevo biće i jedan od prvih gradova u RS koji će u toku projekta razraditi i usvojiti sistem praćenja ove dece i pripremiti Akcioni plan za unapređenje obrazovanja. Ukupna vrednost ugovora iznosi 197.565,20 evra, a vrednost granta je 177.611,11 evra. Razliku od 19.954,09 evra obezbeđuje Grad Pančevo kao obavezno sufinansiranje.

Prisutnima su se na konferenciji obratili Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje i Tatjana Medić, menadžerka projekata „Uz malu pomoć prijatelja“. Takođe, učesnici konferencije su imali priliku i da čuju iskustva u vezi sa projektom koji je sprovela škola „23. Maj“, a čija su iskustva prenele Nataša Zečević, direktorka škole „23. Maj“ i koordinatorka, takođe predstavnica pomenute škole, Zorica Prpa.

Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, naglasila je da je ovaj projekat usmeren u potpunosti na potrebe dece i škola.

-Ustanove obrazovanja su podnele ukupno 50 projekata, od čega je 21 odobren za finansiranje, vrednosti oko 10 miliona dinara. U tom svetlu je za obrazovanje projekat “UZ MALU POMOĆ PRIJATELJA” dodatno značajan, jer obuhvata 10 škola i ima vrednost preko 150.000 evra.

S obzirom na to da je sam konkurs imao definisane prioritete, prenvenciju napuštanja obaveznog obrazovanja, mi smo prepoznali ovu potrebu i u Gradu Pančevu, identifikovali 10 škola u kojima je ovaj problem najizraženiji, utvrdili šta nam je potrebno da podignemo njihove kapacitete (tehničke, ljudske) za rešavanje ovog problema i formulisali predlog projekta koji će svima nama doneti neki pomak, odnosno boljitak i sve nas osnažiti da se spremnije nosimo sa problemom rizika od napuštanja obrazovanja.

Naših 10 osnovnih škola će imati priliku da se dodatno opreme, najugroženija deca da im pedagoški asistenti i vršnjaci pomažu u savladavanju gradiva, roditelji da se osnaže kako dodatnim edukacijama tako i materijalno, dodelom sportskih i higijenskih paketa, a najšira zajednica dobiće priliku da učestvuje volonterski ili u ulozi sponzora u zajedničkim aktivnostima, koje će podići svest o značaju aktivnijeg odnosa šire zajednice prema potrebama školske dece.