Упис у вртиће Предшколске установе „Дечја радост“ почео је данас, 1. априла. Упис се врши електронским путем и трајаће до краја априла.

Татјана Божић, чланица Градског већа за образовање подсећа родитеље да је прво потребно да се улогују не еУправу https://euprava.gov.rs/ или еВртић https://euprava.gov.rs/vrtic и попуне обрасце који ће им бити тамо понуђени.

– За осетљиве групе где родитељи нису у могућности да електронским путем попуне те обрасце, увек могу да оду у просторије „Дечје радости“. Постоје задужена лица која ће их сачекати и помоћи им да попуне те обрасце. После попуњавања обрасца електронским путем, родитељи добијају деловодни број и у складу с тим деловодним бројем даље могу да прате које је на листи њихово дете, каже Татјана Божић.

Уколико родитељи имају неку додатну документацију могу да је скенирају и пошаљу на мејл установе „Дечја радост“ (адреса:ustanovadecjaradost@gmail.com). Детаљна објашњења око неопходне документација и начина уписа родитељи могу прочитати и на сајту Дечје радости (https://decjaradost.rs/).

Град Панчево има 20 објеката у оквиру установе „Дечја радост“ и у њему може да борави 2.715 деце.

– Знамо да постоји листа чекања. Не бежимо од тог проблема. Покушавамо да га решимо или листу сведемо бар на неки минимум. У изради је пројекат за нови вртић на Стрелишту који ће моћи да прими око 250 деце. У изради је и техничка документација за адаптацију простора дела Oсновне школе „Бранко Радичевић“ у Панчеву и тамо ће моћи да борави око 50 деце. Kао што видите, радимо на томе да решимо листе чекања и трудићемо се да се листе чекања бар сведу на минимум. У вртићу „Славуј“ на Kотежу пре две године је урађена ограда. Ми редовно обилазимо вртиће и детектујемо проблеме и како где пронађемо проблем, трудимо се да га решимо. Ове године решен је проблем прокишњавања вртића „Славуј“, урађен је кров, а такође је урађена и ограда око дворишта вртића „Бамби“ на Тесли изјавила је Татјана Божић.

Град Панчево брине о вртићима и безбедности деце: урађен кров на „Славују“, постављена ограда у „Бамбију“. У редовном обиласку вртића Предшколске установе „Дечја радост“ у којима бораве најмлађи Панчевци Татјана Божић, чланица Градског већа за образовање у пратњи Илијане Огризовић, в.д. директора „Дечје радости“ обишла је вртиће „Славуј“ на Kотежу и „Бамби“ на Тесли. У разговору са главним васпитачима Татјана Божић се уверила да су сада решени горући проблеми у ова два објекта у којима бораве деца предшколског узраста.

Жељка Милиновић, главни васпитач у вртићу „Бамби“ на Тесли каже да је коначно решен дугогодишњи проблем са којим су се суочавали васпитачи и деца.

– Дугогодишњи проблем вртића „Бамби“ је била доста стара и неадекватна ограда, ниска, капија која не ради и коју су користили сви из насеља. Улазили су и пси. Било је веома тешко одржавати хигијену у дворишту вртића, што је наравно угрожавало сигурност и безбедност деце. Залагањем васпитача, родитеља и „Дечје радости“ и након обраћања Градској управи, врло брзо, у року од неких два месеца, ми смо добили нову ограду. Захваљујемо се локалној самоуправи на брзој реакцији. Данас двориште коначно можемо да користимо. Преостало је само детаљно чишћење дворишта и убудуће ће одржавање хигијене бити лакше, јер ће овај простор користити само деца нашег вртића. Уз нови мобилијар, за који се надамо да ћемо успети да га обезбедимо, деца ће имати могућност за квалитетнији боравак напољу. Епидемиолошка ситуација је таква да је боље што дуже боравити напољу. Имамо још од прошле године распоред коришћења вртићког дворишта, како би у различито време напољу боравила деца из различитих узрастних група. Трудимо се да никада у дворишту у исто време не буде више од две групе. Сада нико неће моћи да прескаче ограду, јер је довољно висока, нити ће моћи да нам остављају смеће, каже Жељка Милиновић.

Илијана Огризовић, в.д. директора ПУ „Дечја радост“ Панчево каже да је у вртић „Бамби“ уписано 360 деце, подељених у 15 васпитних група.

– Успели смо да урадимо ограду која је била дугогодишњи проблем Установе „Дечја радост“. Ове године је било у нашем финансијском плану да се уради ограда и успели смо то и да реализујемо. Успели да завршимо и адаптацију крова вртића „Славуј“ на Kотежу 1. У плану нам је и адаптација вртића „Бубамара“ и прикључак на гас за подстаницу за централну кухињу Дечје радости. То се све налази у нашем финансијском плану. У сарадњи са нашим оснивачем, Градом Панчевом, покушаћемо да урадимо и дворишта вртића појединих објеката, да санирамо и адаптирамо просторе и исто тако да обезбедимо неке реквизите како би дворишта била безбедна за боравак деце током пролећа и лета. Врло је важно да деца предшколског узраста у овој ситуацији, у време пандемије која је задесила читав свет, да што више бораве напољу, да проводе време на свежем ваздуху, да користе справе за рекреацију које су ван установе. Зато је врло важно да имају безбедан простор који се налази у њиховим двориштима, објаснила је Илијана Огризовић.