Projekat „Vanredne situacije – Jedan problem, više rešenja“, sa kojim je Grad konkurisao na pozivu prekogranične saradnje IPA INTERREG Rumunija-Srbija, preporučen je za finansiranje nakon što je prošao sva tri kruga evaluacije, pri čemu je visoko ocenjen sa 82 poena.

Nosilac projekta „Vanredne situacije – Jedan problem, više rešenja“ (Emergency Situations, One Problem – Multiple Solutions – ESOPMS) je Opština Rešica, a partneri su Grad Pančevo i Grad Smederevo.

Ukupna vrednost projekta je 1.988.345 evra, od čega je budžet Grada Pančeva 584.759 evra (IPA grant je 497,045 evra, a ostatak je sufinansiranje Grada).

Svrha projekta je unapređenje tehničkih uslova u sistemu kišne kanalizacije i podizanje pripravnosti za reagovanje u slučaju poplava. Projektom će se rešiti neadekvatan kapacitet Crpne stanice za kišnu kanalizaciju Crveni magacin – nabaviće se i instalirati pumpe dvostruko većeg kapaciteta, što bi sprečilo plavljenje ulica u blizini Tamiša pri visokom vodostaju. Nabaviće se, takođe, mobilna pumpa sa svom pratećom opremom, cisterna za pijaću vodu i zaštitna odeća za volontere iz Crvneog krsta.
Projektom su predviđene su i obuke za volonterske grupe, akcije podizanja svesti o ponašanju u vanrednim situacijama među srednjoškolcima i druge aktivnosti.

Za Halu sportova, tj. projekat „Energetska efikasnost – Preduslov za bolje životne sredine u prekograničnom regionu Rumunija-Srbija“ (Energy Efficiency – The Premise of a Better Environment in Romania-Serbia Cross-Border Area), evaluaciona komisija Programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija dodelila je 90,5 bodova.

Vodeći partner na projektu je Grad Rešica, a partner je Grad Pančevo. Budžet projekta je 1.353.167,55 evra, od čega je budžet grada Pančeva 792.776,25 evra (IPA snosi 85% troškova – 673.859,87 evra, sufinansirajući iznos grada Pančeva 118.916,44).

Svrha projekta je doprinos energetskoj efikasnosti, korišćenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Očekivani rezultat za grad Pančevo je unapređenje izolacije i sistema za grejanje i hlađenje Hale sportova, kao i zamena stolarije. Na ovaj način će se znatno smanjiti potrošnja zemnog gasa i električne energije, energenti čija proizvodnja zagađuje okolinu. Objekat trenutno ima potrošnju energije E’prim [kWh/m²] 224,36. Elaborat energetske efikasnosti je pokazao da će nakon investicionih radova potrošnja biti E’prim [kWh/m²] 113,38, što je ušteda od 50,53% energije. Na projektu je predviđeno održavanje niz zajedničkih sportskih događaja u cilju podizanja svesti o važnosti energetske efikasnosti.