Пo Јавнoм конкурсу за доделу средстава Покрајинског секретаријата за финансије у 2021. години за учешће у суфинансирању пројеката који се финансирају из фондова ЕУ, граду Панчеву додељена су средства за суфинансирање пројекта „ОДСКОЧНА ДАСКА – Подршка становању и активној социјалној инклузији осетљивих група у Панчеву“, који се финансира из програма EU SHAI, и то у износу од 3.999.891,10 динара.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас 96 уговора вредних 100 милиона динара за суфинансирање ИПА пројеката који се реализују преко фондова Европске уније. Средства обезбеђена преко Покрајинског секретаријата за финансије намењена су јединицама локалне самоуправе, здравственим, образовним установама и установама социјалне заштите, регионалним развојним агенцијама, јавним предузећима, пословним инкубаторима, невладином сектору и установама и предузећима са већинским уделом приватног капитала.

Свечаној додели уговора присуствовала је заменица градоначелника Панчева Драгана Купрешанин, која је овим поводом изјавила:

– Задовољство ми је да смо данас у прилици да у Покрајинској влади присуствујемо додели уговора по конкурсу Покрајинског секретаријата за финансије и да изразим захвалност Секретаријату и Влади АП Војводине, јер ћемо овим додатним средствима за наш пројекат „Одскочна даска“ за куповину кућа имати још по око 2.600 евра по кући, које град Панчево планира да купи у склопу овог пројекта за социјално угрожене кориснике. На овај начин, можемо да продужимо рок за пријаву по Јавном позиву који је град расписао – до краја године и да повећамо максималну вредност стамбене јединице са 15.937 ЕУР, на 18.500 ЕУР и на тај начин да додатно повећамо шансу за прибављање адекватних усељивих кућа са окућницом.

Пројекат „Одскочна даска – Подршка становању и активној социјалној инклузији осетљивих група у Панчеву“ реализује Град Панчево у партнерству са Центром за социјални рад „Солидарност“ Панчево и Друштвом за унапређење положаја вулнерабилних друштвених група. Пројекат финансира Европска унија кроз програм Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији, а програмом управља канцеларија УНОПС у Београду. Вредност пројекта је 331.300 ЕУР. Вредност донације из програма ЕУ СХАИ износи 278.292 ЕУР, односно 84% укупне вредности пројекта, а Град Панчево суфинансира пројекат са 53.008 ЕУР.