У Панчеву је у среду, 15. јуна 2016. године, на Тамишком кеју по десети пут организована манифестација „Дан Дунава“ под слоганом „Активни за реке“. Наш град се, под покровитељством локалне самоуправе, на тај начин придружио обележавању „Дана Дунава“ у Србији, уз остале градове дунавског слива у 14 европских земаља и тако дао подршку Међународном комитету за заштиту реке Дунав – ICPDR.

Манифестацију су отворили заменик градоначелника Предраг Живковић и чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине и одрживи развој Катарина Бањаи, који су се захвалили волонтерима и свима који су се укључили у ову манифестацију и тако допринесу очувању и побољшању стања река и приобаља.

Заменик градоначелника Предраг Живковић изјавио је:

Град је схватио значај ове манифестације и из тог разлога од ове године је уврштена у ред манифестација које имају статус градских манифестација, што значи да је Град покровитељ манифестације. Јако ми је драго што се окупило стандардно велики број људи који су у великој мери еколошки свесни и веома добро схватају значај у области заштите животне средине и очувања природног богатства. Реке Тамиш и Дунав јесу наше природно богатство, на њима треба још увек да радимо јер имају огроман потенцијал у области туризма и у области оснаживања сарадње са другим, како градовима, тако и регионима.

На реци из године у годину има све мање отпада, што значи да су суграђани и суграђанке све свеснији значаја реке и поступања у циљу њеног очувања. Према речима координатора манифестације “Дан Дунава” Милорада Тимченка из Секретаријата за привреду и економски развој Градске управе града Панчева, волонтери су првих година акције сакупљали по 300, 400 џакова накупљеног отпада, да би се прошле године тај број свео на 70, 80 џакова, и то ПВЦ амбалаже, јер се сада углавном још та врста отпада налази у води.

Отпад који су волонтери прикупили, предат је ЈКП-у „Хигијена“ на рециклажу.

У оквиру манифестације организована је ликовна радионица у организацији УЛУ “Светионик“, на којој су учествовали чланови Удружења оболелих од мултиплекс склерозе, Удружења „На пола пута“, дечијег атељеа „Мали геније“, деца из предшколске установе „Дечија Радост“, као и чланови ликовне секције „Клуба за стара и одрасла лица“ Гернтолошког центра Панчево. Ове радове грађани ће моћи да виде 27. јуна 2016. године на изложби у холу Градске управе града Панчева.