Transparentnost Srbija je i ove godine, kao i pre dve godine, sprovela istraživanje „Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji“. Reč je o projektu koji je realizovan uz finansijsku pomoć Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji. Projekat je realizovan u periodu februar-maj 2017.godine.

Na osnovu iste metodologije kao i pre dve godine, uz modifikovanje i preciziranje nekoliko indikatora, ovoga puta je ocenjeno i rangirano 15 jedinica lokalne samouprave u Srbiji – one koje su bile među najbolje ocenjenim 2015. godine, najveći gradovi, kao i JLS u kojima su, takođe uz podršku Misije OEBS u Srbiji, u međuvremenu organizovani okrugli stolovi sa predstavnicima lokalnih vlasti i administracija u cilju povećanja transparentnosti.

Pančevo je bilo među obuhvaćenim JLS i imamo zadovoljstvo da obavestimo javnost da je zabeležilo indeks 67, na skali od 0 do 100, što je za šest indeksnih poena bolje nego pre dve godine. Ne samo da je zabeležen rast od 2015. godine kada je Pančevo bilo na 4. mestu, već je lokalna samouprava Pančeva ovom ocenom dospela na vrh ovogodišnje tabele i zauzela 1. mesto.
Važno je napomenuti da se, kao i prilikom rangiranja 2015. godine, indikatori ne odnose samo na zakonske obaveze JLS. Zakoni i podzakonski akti propisuju pravila koja bi trebalo da obezbede određeni nivo transparentnosti JLS. TS je utvrdila i indikatore čije bi ispunjavanje donelo dodatni nivo transparentnosti.

Istraživanjem su obuhvaćeni Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Kraljevo, Jagodina, Paraćin, Raška, Novi Pazar, Tutin, Vranje, Bujanovac i Preševo.

Sve indikatore na osnovu kojih je ocenjeno Pančevo, kao i sve druge detalje o istraživanju, možete videti na sajtu Transparentnosti Srbija, na stranici Istraživanja o korupciji > LTI (dostupna i preko banera na početnoj stranici sajta) http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/istraivanja-o-korupciji/lti