Локална мрежа за превенцију дискриминације ЛГБТ популације Панчево је учествовала на Конференцији “Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији“, која је одржана у Нишу од 27.06 до 28.06.17. Домаћин сусрета је био Град Ниш у сарадњи са нишком Локaлном мрежом за превенцију дискриминације ЛГБТ популације и организацијама цивилног друштва.

Првог дана сусрета организовано је у Градској кући читање животних прича ЛГБТ особа. Након тога, чланице и чланови Локалних мрежа из Панчева, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Суботице, Новог Пазара и домаћини, отишли су до главног градског Трга краља Милана како би подржали активисткиње и активисте ОЦД-а одакле су пуштени балони. Тиме је јавности послата порука заједништва и подршке а однели су је високо у небо балони дугиних боја.

Окупљање свих седам Локалних мрежа имало је за циљ размену искустава у раду кроз разговоре о предностима или проблемима локалног контекста и планирање даљег рада у локалним срединама. Током одржавања панела и кроз дискусију указано је на велику важност повезивања и умрежавања ЛГБТ заједнице, државних институција и установа и већинске популације као и улоге цивилног друштва у том процесу. Потребно је назначити да статистички подаци указују да у Србији, у свакој локалној средини средини, живи 5 до 10 процената ЛГБТ особа, да 70 одсто њих трпи насиље, али пријави га тек незнатан број.

Конферениција „Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији“ завршена је у Парку толеранције на Нишкој тврђави, који су Нишлијкама и Нишлијама поклонили чланови и чланице Локалних мрежа засадивши шест стабала и тако обогатили већ постојећи дрворед претходно засађен од стране Локалне мреже из Ниша приликом обележавања Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

Локалну мрежу за превенцију дискриминације ЛГБТ популације у Панчеву чини Град Панчево, Полицијска управа, Више јавно тужилаштво у Панчеву, Основно јавно тужилаштво у Панчеву, Национална служба за запошљавање филијала Панчево, Центар за социјални рад Града Панчева, Дом здравља Града Панчева, Дом за децу „Споменак“ Панчево, Заштитник грађана Града Панчева, Црвени крст Панчево, Женска мировна група Панчево, Удружење Нова+ и Савет за родну равноправност Скупштине Града, који у име Града координира Локалном мрежом.

У Панчеву у „Саветовалишту за безбедност – кући безбедности“, која се налази у улици Војводе Радомира Путника бр 14, ради полицијски службеник додатно обучен и сензибилисан за рад и подршку ЛГБТ популацији. Mогу га потражити радним данима од 8 до 15 часова ради добијања информација по питањима која се односе се на њихову безбедност као и грађанке и грађани по питањима безбедности ЛГБТ чланова/ица породице, познаника, колега/иница.

Поред тога могу се обратити сваком/ој члану/ици Локалне мреже за превенцију дискриминације ЛГБТ популације чији се контакти налазе на веб сајту: savetzarodnuravnopravnost.rs