Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije LGBT populacije Pančevo je učestvovala na Konferenciji “Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“, koja je održana u Nišu od 27.06 do 28.06.17. Domaćin susreta je bio Grad Niš u saradnji sa niškom Lokalnom mrežom za prevenciju diskriminacije LGBT populacije i organizacijama civilnog društva.

Prvog dana susreta organizovano je u Gradskoj kući čitanje životnih priča LGBT osoba. Nakon toga, članice i članovi Lokalnih mreža iz Pančeva, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Novog Pazara i domaćini, otišli su do glavnog gradskog Trga kralja Milana kako bi podržali aktivistkinje i aktiviste OCD-a odakle su pušteni baloni. Time je javnosti poslata poruka zajedništva i podrške a odneli su je visoko u nebo baloni duginih boja.

Okupljanje svih sedam Lokalnih mreža imalo je za cilj razmenu iskustava u radu kroz razgovore o prednostima ili problemima lokalnog konteksta i planiranje daljeg rada u lokalnim sredinama. Tokom održavanja panela i kroz diskusiju ukazano je na veliku važnost povezivanja i umrežavanja LGBT zajednice, državnih institucija i ustanova i većinske populacije kao i uloge civilnog društva u tom procesu. Potrebno je naznačiti da statistički podaci ukazuju da u Srbiji, u svakoj lokalnoj sredini sredini, živi 5 do 10 procenata LGBT osoba, da 70 odsto njih trpi nasilje, ali prijavi ga tek neznatan broj.

Konferenicija „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ završena je u Parku tolerancije na Niškoj tvrđavi, koji su Nišlijkama i Nišlijama poklonili članovi i članice Lokalnih mreža zasadivši šest stabala i tako obogatili već postojeći drvored prethodno zasađen od strane Lokalne mreže iz Niša prilikom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Lokalnu mrežu za prevenciju diskriminacije LGBT populacije u Pančevu čini Grad Pančevo, Policijska uprava, Više javno tužilaštvo u Pančevu, Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu, Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Pančevo, Centar za socijalni rad Grada Pančeva, Dom zdravlja Grada Pančeva, Dom za decu „Spomenak“ Pančevo, Zaštitnik građana Grada Pančeva, Crveni krst Pančevo, Ženska mirovna grupa Pančevo, Udruženje Nova+ i Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada, koji u ime Grada koordinira Lokalnom mrežom.

U Pančevu u „Savetovalištu za bezbednost – kući bezbednosti“, koja se nalazi u ulici Vojvode Radomira Putnika br 14, radi policijski službenik dodatno obučen i senzibilisan za rad i podršku LGBT populaciji. Mogu ga potražiti radnim danima od 8 do 15 časova radi dobijanja informacija po pitanjima koja se odnose se na njihovu bezbednost kao i građanke i građani po pitanjima bezbednosti LGBT članova/ica porodice, poznanika, kolega/inica.

Pored toga mogu se obratiti svakom/oj članu/ici Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije LGBT populacije čiji se kontakti nalaze na veb sajtu: savetzarodnuravnopravnost.rs