Konferencija „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ u organizaciji UNDP, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Grada Novog Sada, održana je 30. i 31. oktobra 2017. godine u Kongresnom centru Mastera na Novosadskom sajmu.

Preko 300 učesnika, predstavnika lokalnih skupština, iz cele Srbije imalo je priliku da čuje iskustva kolega koji su do sada rad svojih parlamenata digitalizovali.

Konferenciju su otvorili domaćin Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Karla Herši, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP), Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, ambasada Švajcarske u Srbiji i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine autonomne pokrajine Vojvodine.

Tokom dva dana konferencije, razgovaralo se o uvođenju e-parlamenta, uporednim iskustvima na nacionalnom i lokalnom nivou, platformi, resursima i pravnom okviru uvođenja digitalnog parlamenta, značaju Zakona o elektronskom dokumentu, kao i uticaju digitalnih tehnologija i društvenih mreža na rad parlamenata.

Predsednik Skupštine grada Pančeva, Tigran Kiš bio je učesnik panela “Značaj i uticaj na digitalizaciju na lokalnom nivou i uvođenje e-parlamenta”, a savetnica za odnose s javnošću Gradske uprave grada Pančeva, Jasmina Radovanović, takođe je bila panelistkinja na temu “Kako digitalne tehnologije i društveni mediji utiču na promenu rada parlamenta”.

U delegaciji Pančeva, bili su i Vesna Arsenović, zamenica predsednika Skupštine, Ivana Marković, šefica Odeljenja za skupštinske poslove i Dragan Mladenović iz Odeljenja informatike.

Pančevo je kao pilot grad ušao u projekat “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne Skupštine – druga faza”, zajedno sa Leskovcem, koji sprovodi UNDP uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). U narednom periodu, u saradnji sa UNDP-jem i konsultantskom softverskom firmom, radiće na pripremi softvera radi uspostavljanja e-parlamenta u svojim gradovima.

Učesnici konferencije su posetili Skupštinu Grada Novog Sada i imali priliku da vide demonstraciju funkcionisanja e-parlamenta.