Povodom Svetskog dana životne sredine, u ponedeljak, 5. juna 2017. godine, na platou ispred Gradske uprave, organizovano je predstavljanje „Pametne klupe“. Tom događaju su, pored naših sugrađana, prisustvovali i gradonačelnik Saša Pavlov i Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za oblast zaštite životne sredine.

Posle Beograda, Novog Sada i Niša i naš grad dobija „pametnu klupu“. Na ovaj način, Pančevo nastavlja sa intenziviranjem aktivnosti u cilju zaštite životne sredine, realizujući projekte koji afirmišu energetsku efikasnost i unapređuju klimatsku pismenost. Energetska efikasnost i klimatska pismenost, prepoznate su kao segmenti od strateškog značaja za bezbednost i u evropskim i nacionalnim dokumentima.

Projektima koje realizuje za dobrobit građana, Grad Pančevo se trudi da istovremeno edukuje i animira pre svega mlade, jer se na taj način pospešuje njihovo ekološko, a posebno klimatsko opismenjavanje. Tako su prošle godine realizovana tri biciklofona, što je potpuno autentičan i jedinstven ”zeleni projekat”, koji je Sekretarijat za zaštitu životne sredine realizovao u saradnji sa profesorima i učenicima Mašinske škole Pančevo, a povodom ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine, grad je dobio ”pametnu klupu”. Klupa sadrži 2 USB priključka za punjenje mobilnih uređaja i sopstvenu LED rasvetu, a koristi isključivo solarno punjenje. Ekološko opismenjavanje putem projekata koji afirmišu korišćenje alternativnih vidova energije – potcrtana je tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine.

Povodom postavljanja “Pametne klupe” gradonačelnik Saša Pavlov istakao je:
– Naš grad nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj rebrendiranje Pančeva na nacionalnoj i evropskoj mapi. Da bi rebrendiranje bilo maksimalno efikasno i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, aktivnosti koje Grad Pančevo realizuje, primarno su usmerene na projekte koji afirmišu pre svega energetsku efikasnost i klimatsku pismenost. Posebno ističem klimatsku pismenost i u tom kontekstu treba posmatrati naša nastojanja da kroz biciklofone koje smo realizovali prošle godine, da kroz projekat ”pametne klupe” ove godine… – edukujemo i animiramo pre svega mlade jer time angažovano radimo na njihovom klimatskom i ekološkom opismenjavanju. Naravno, tu su i veliki projekti u sferi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, ali ovakvi projekti koji na jedan praktičan i u prostoru vidljiv način promovišu ekološki osvešćeno ponašanje imaju veliki edukativni značaj. Zadovoljstvo mi je da naš grad pametno planira i radi u skladu sa strateškim ciljevima EU i u skladu sa Strategijom nacionalne bezbednosti gde je očuvanje životne sredine jedna od osnovnih nacionalnih vrednosti.

– Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine želeli smo da obradujemo naše sugrađane realizacijom jedne ekološke promotivne ideje, kao što je “pametna klupa”. Ideja se svima dopala, jer istovremeno animiramo i edukujemo pre svega mlade, a takođe i afirmišemo alternativne izvore energije koji su ekološki prihvatljivi. Petrosolar klupa je moderan i energetski nezavistan proizvod, koji se napaja energijom preko solarnog panelai omogućava nam da dopunimo mobilne uređaje i poseduje LED rasvetu. Takođe, u unutrašnjosti totema nalazi se vajfaj ruter koji nam omogućava surfovanje internetom, a ruter je donacija Telekoma Srbija i ja im se zahvaljujem ovom prilikom na podršci koju su nam pružili, izjavila je Katarina Banjai.

”Pametnu klupu” je realizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine na predlog Katarine Banjai, većnice zadužene za ekologiju. Proizvođač i montažer je firma ”Petro-Mont” iz Novog Sada uz saglasnost Direkcije za izgradnju i uređenje grada Pančeva i podršku JKP ”Zelenila”, a logistiku neophodnu za konekciju mobilnih uređaja je obezbedio MTS.