У Панчеву ће, у петак, 20. маја 2016. године, у 12.00 часова на платоу испред зграде Градске управе града Панчева, девети пут бити одржан Панчевачки матурантски плес. Матуранти и матуранткиње ће, према корацима увежбаним са кореографима плесног клуба „Беоденс“ из Панчева, у паровима отплесати кореографију у трајању од 5 минута, те на тај начин заједно обележити завршетак средње школе. У овој манифестацији учествоваће више од 600 матураната из 9 средњих школа са територије града Панчева.

Манифестација  под називом „European Quadrille Dance Festival” или Матурантски плес  у Србији  је почела 2005. године, а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево. После Краљева, 2006. године прикључио се и Ниш, a од 2007. године и многи други градови: Јагодина, Зрењанин, Београд, Нови Сад, Панчево, Крагујевац, Смедерево, Пирот, Зајечар, Неготин, Крушевац, Трстеник, Цуприја, Вршац, Алибунар, Кикинда, Лапово, Свилајнац, Врање, Прокупље, Нови Пазар, Бела Црква, Прибој, Нова Варош, Сјеница,Ужице, Врњачка Бања, Горњи Милановац, итд.

Сви матуранти плешу исту кореографију, уз музику Јохана Штрауса (Слепи Миш), а музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време, тачно у подне. На основу тога, заједно се обара Гинисов рекорд у симултаном плесу са највећим бројем плесача у свету.

Иако је реч о класичној музици која је младима најчешће страна и одбојна, матуранти су веома лепо прихватили кореографију и идеју заједничког плеса са матурантима широм Европе.

У овом пројекту су до сада учетвовали матуранти из Чешке, Словачке, Естоније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Аустрије, Македоније, Црне Горе и многих других земаља.

Догађај организује Град Панчево – Канцеларија за младе града Панчева, у сарадњи са Домом омладине Панчево.

maturantski ples