Književni festival „Starčevački dani knjige“ otvorila je Marija Jević, član Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, u galeriji „Boem“ Doma kulture „29. novembar“ u Starčevu. Ovogodišnji festival, koji se održava po peti put posvećen je našem velikom književniku Milošu Crnjanskom.

„Hemingvej je rekao da nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjige. Mi, koji smo odrastali čitajući knjige, znamo da je to velika istina. Zato je važno da u ovo vreme kada moderni mediji prete da preuzmu sve, posvetimo pažnju našim odanim prijateljima. Starčevački dani knjige su veoma važan događaj, jer nas vraća pravim vrednostima, koje grad Pančevo uvek podržava“, rekla je Marija Jević i poželela prisutnima da uživaju u knjigama još dugo, a u programu, koji su organizatori pripremili, sve do petka.

Nakon svečanog otvaranja otkrivena je i tabla na biblioteci, koja će do sledeg festivala nositi naziv „Miloš Crnjanski“.

„Književni festival „Starčevački dani knjige” ove godine posvećujemo Milošu Crnjanskom, pa je tim povodom i biblioteka ponela ime ovog velikog pisca, do sledećeg festivala 2024. godine. U pet radnih dana pripremili smo četrnaest programa koji svojim kvalitetom prevazilaze naše lokalne okvire zbog čega se ovaj festival može već sada svrstati u red najznačajnijih na teritoriji naše države. Očekujemo veliki broj zainteresovanih posetilaca iz Pančeva, Beograda i okoline. Potrudili smo se da napravimo bogat i raznovrstan program za sve generacije“, rekao je Darko Ješić, v.d. direktora Doma kulture u Starčevu.

Neka od najznačajnijih imena sa aktuelne domaće književne scene, kao što su Goran Petrović, Aleksandar Jerkov, Jasminka Petrović, Goran Gocić, Dejan Stojiljković, Milo Lompar, Zoran Živković, Miloš Janković i drugi, gostovaće u ovoj ustanovi do 28. aprila do kada i traje ovogodišnji festival „Sećanje na Miloša Crnjanskog“.