Књижевни фестивал „Старчевачки дани књиге“ отворила је Марија Јевић, члан Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину, у галерији „Боем“ Дома културе „29. новембар“ у Старчеву. Овогодишњи фестивал, који се одржава по пети пут посвећен је нашем великом књижевнику Милошу Црњанском.

„Хемингвеј је рекао да никада нећете наћи оданијег пријатеља од књиге. Ми, који смо одрастали читајући књиге, знамо да је то велика истина. Зато је важно да у ово време када модерни медији прете да преузму све, посветимо пажњу нашим оданим пријатељима. Старчевачки дани књиге су веома важан догађај, јер нас враћа правим вредностима, које град Панчево увек подржава“, рекла је Марија Јевић и пожелела присутнима да уживају у књигама још дуго, а у програму, који су организатори припремили, све до петка.

Након свечаног отварања откривена је и табла на библиотеци, која ће до следег фестивала носити назив „Милош Црњански“.

„Књижевни фестивал „Старчевачки дани књиге” ове године посвећујемо Милошу Црњанском, па је тим поводом и библиотека понела име овог великог писца, до следећег фестивала 2024. године. У пет радних дана припремили смо четрнаест програма који својим квалитетом превазилазе наше локалне оквире због чега се овај фестивал може већ сада сврстати у ред најзначајнијих на територији наше државе. Очекујемо велики број заинтересованих посетилаца из Панчева, Београда и околине. Потрудили смо се да направимо богат и разноврстан програм за све генерације“, рекао је Дарко Јешић, в.д. директора Дома културе у Старчеву.

Нека од најзначајнијих имена са актуелне домаће књижевне сцене, као што су Горан Петровић, Александар Јерков, Јасминка Петровић, Горан Гоцић, Дејан Стојиљковић, Мило Ломпар, Зоран Живковић, Милош Јанковић и други, гостоваће у овој установи до 28. априла до када и траје овогодишњи фестивал „Сећање на Милоша Црњанског“.