Александар Стевановић, градоначелник Панчева и др Јованка Петровић, спец. психијатрије, в. д. директора Специјалне болнице за психијатрисјке болести ,,Ковин“, су свечано отворили „Центар за ментално здравље“ у Панчеву. Град Панчево је препознао значај и потребе успостављања једног оваквог Центра. Урађена је комплетна пројектна документација и уступљен је на коришћење Специјалној болници за психијатријске болести ,,Ковин“ објекат у центру града, у Улици Димитрија Туцовића број 14.

„Данас са задовољством могу да кажем да смо успешно реализовали још једну у низу идеја, показујући да град Панчево брине о свим својим суграђанкама и суграђанима. Aдаптација овог простора почела је прошле године, а данас отварамо Центар за ментално здравље у Панчеву. Циљ је да се што брже и ефикасније, пружи подршка свима којима је потребна, без обзира на године, уз помоћ докторке Јованке и њеног стручног тима. Време у којем живимо је пуно искушења, неки их превазилаже лакше, некима је потребна подршка, коју ће им град Панчево, у сарадњи са стручним тимом Специјалне болнице из Ковина омогућити отварањем овог Центра. Захваљујем се Специјалној болница из Ковина што је својим средствима адаптирала, опремила простор и омогућила да Центар почне са радом, а град Панчево ће давати максималну подршку у функционисању Центра за ментално здравље“ рекао је градоначелник Стевановић, пожелевши стручном тиму добродошлицу у Панчево, али и да имају што мање посла.

Центар за ментално здравље радиће по савременом концепту, који ће омогућити очување, лечење и унапређење психичког здравља кроз амбулантни психијатријски, индивидуални или групни психотерапијски рад.

„Центар је посебна организациона јединица Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“, у којем ће радити мултидисциплинарни тим из ковинске болнице који чине лекари психијатри, психолози, социјални радници, радни терапеути и медицинске сестре. Особе које имају дијагнозу неког психијатријског поремећаја, неретко живе са стигмом и ауто стигмом, што може да представља терет који је чак и већи од самог психичког поремећаја. Важно је развити свест о томе да је особа која се суочила са неповољним околностима, херој, а не да је неуспешна, беспомоћна, са осећајем кривице и осећајем срама. Људима који имају ментални проблем увек је потребна подршка, како здравствених стручњака, тако и шире заједнице. Још је Фројд рекао да је ментално здрава особа она која је у стању да воли и да ради, а ми смо овде да помогнемо људима да то и остваре“, истакла је др Јованка Петровић и захвалила се градоначелнику и граду Панчеву јер су препознали потребу формирања Центра за ментално здравље.

Рад Центра за ментално здравље биће првенствено усмерен на развој активности у заједници, укључујући и рад са породицама корисника и психоедукацију, како би све наше суграђанке и суграђани имали адекватну стручну подршку на располагању, без обзира на године. Саветовалиште „Моје место“ Канцеларије за младе ће са радом наставити баш у овом Центру.